5 typer brugt legetøj, du bør være på vagt over for

Når du giver dit barn brugt legetøj i stedet for nyt, er det både godt for pengepungen og vores jord. Men uønsket kemi og farlige dele kan betyde, at ikke alt legetøj egner sig til at blive leget med igen.

Brugt legetøj lever ikke altid op til nye sikkerhedskrav

Legekøkkener, scootere, aktivitetstæpper og alt andet, som legehjertet kan begære, sættes til salg i bunkevis på brugtmarkedet. Det er godt set ud fra et miljø- og ressourceperspektiv, men samtidig lever brugt legetøj ikke nødvendigvis op til de gældende sikkerhedskrav.

Så hvordan navigerer man som forælder i det brugte legetøj?

Det spørgsmål har vi stillet Stine Müller, der er projektleder hos Forbrugerrådet Tænk kemi. Her peger hun på 5 typer brugt legetøj, vi bør være ekstra opmærksomme på, inden vi giver dem til vores børn.

1. Gammelt legetøj

Gammelt legetøj er den første gruppe af brugt legetøj, som man bør være opmærksom på. Men præcis hvor gammelt legetøjet skal være, før det bliver problematisk, findes der desværre ikke et simpelt svar på.

»Regler for legetøj strammes løbende, så det er svært at sige, at fra den og den dato er der ikke noget problem,« forklarer Stine Müller. »Men helt generelt kan man sige, at jo ældre legetøjet er, jo mere vagtsom skal man være.«

For eksempel blev grænseværdien for tungmetallet bly senest sænket i 2017, en række flammehæmmere er blevet forbudt i legetøj til mindre børn i 2015, og i 2009 blev der indført størrelses- og styrkekrav til magneter i legetøj, der sælges til børn under 14 år, eksempelvis magnetbyggesæt.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

2. Legetøj, du skal bruge til børn under 3 år

Generelt er det også en god idé at være ekstra forsigtig, når det gælder legetøj til børn under 3 år. Små børn putter oftere ting i munden end store børn og er derfor særligt udsatte for de skadelige stoffer eller farlige dele, legetøjet kan indeholde.

»Jo mindre barnet er, des mere varsom skal man være,« er Stine Müllers tommelfingerregel her. Det vil med andre ord sige, at hvis du har den mindste tvivl om alderen eller sikkerheden af et stykke legetøj til dit lille barn, så er det bedst at være på den sikre side og kassere det.

I lovgivningen gælder der desuden særlige regler for legetøj til børn under 3 år, som producenten markerer ved at skrive 0-3 år på produktet. Men når du køber brugt legetøj, kan mærket være klippet af, og det kan derfor være svært at se ved første øjekast, hvilken aldersgruppe legetøjet er tiltænkt.

»Derfor er det vigtigt selv at være opmærksom på, om legetøjet er alderssvarende,« forklarer Stine Müller.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

3. Legetøj af blød plast

Noget af det, du skal gå i en stor bue uden om, er ældre legetøj af blød plast, såsom bolde, dukker, bløde badedyr og bløde figurer. De kan nemlig indeholde ftalater, som man nu ved, er hormonforstyrrende, og som derfor blev forbudt i legetøj i 2007.

»Men det er ikke sådan, at fra 2007 forsvandt alt legetøj med ftalater, for vi kan stadig finde ftalater i blødt legetøj, når vi går ud og tjekker,« siger Stine Müller.

Derfor råder hun til, at man styrer uden om eller kasserer brugt legetøj i blød plast, som man enten ikke kender alderen på, eller som kommer fra en hjemmeside eller forretning, som du ikke ved, om du kan stole på.

Problemet er cocktaileffekten og ikke det enkelte stykke legetøj

Man skal ikke blive alt for bekymret, hvis man allerede har ladet sit barn lege med noget tvivlsomt brugt legetøj, for når det kommer til uønsket kemi i legetøj, er »det meget sjældent, det enkelte produkt i sig selv, der er et problem,« fortæller Stine Müller. Det er tværtimod den samlede effekt af al den uønskede kemi, vi udsættes for, også kaldet cocktaileffekt. Og her er legetøjet én af kilderne.

4. Legetøj med magneter eller batterier

2 særlige grupper af brugt legetøj kan ifølge Stine Müller også være problematiske. 

Den første er legetøj med magneter, som børn kan sluge, hvilket kan lave store skader i mave-tarmsystemet. Derfor er der indført krav til magneter om, at de ikke må være for små og for stærke.

»Gamle magneter ville jeg styre uden om,« er Stine Müllers anbefaling.

Den anden gruppe, der kan være problematisk, er legetøj med batterier. Der er generelt krav om, at batterier ikke må være tilgængelige, uden at man bruger værktøj, og køber du brugt eller tilmed gammelt legetøj, skal du sikre dig, at batterierne lever op til kravet. Batterier kan ligesom magneter være meget farlige for børn at sluge.

5. Legetøj, som dit barn skal lege ofte med

Sidst er det en god idé at være ekstra opmærksom, når det brugte legetøj er noget, dit barn leger med dagligt og ikke bare en gang imellem.

»Man kan godt skelne en lille smule imellem, om det er hjemme hos bedstemor en gang om måneden eller legetøj, der bruges ofte,« siger Stine Müller.

Så du behøver ikke nødvendigvis skynde dig hjem og kassere alt det gamle legetøj, som dit barn leger med en gang imellem hjemme hos bedsteforældrene. Stine Müller anbefaler dog, at blød plast bliver smidt ud, og at man er særligt opmærksom på legetøj til de mindre børn.

Læs mere om