Økologiske bananer er det perfekte mellemmåltid
Er du en af de mange danskere, der ofte køber bananer, har du nok lagt mærke til, at det ikke er muligt at finde bananer uden øko-mærket i Coops butikker. Fra begyndelsen af januar 2020 droppede Coop de konventionelle bananer, fordi de er sprøjtet med midlerne chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl, der blandt andet er under stærk mistanke for at kunne skade børns hjerner.
Bananerne er på top 3 over de frugter, vi køber mest i Coops butikker, og i 2019 udgjorde de konventionelle 49 procent af salget. Nu udgør de 0. Alligevel har der ifølge Morten Brix-Christensen, der er kategorichef i Coop, ikke været nogen betænkeligheder ved at skrotte de konventionelle bananer.
»Det er sjældent, at vi ser så alarmerende meldinger fra Fødevarestyrelsen og internationale studier, som vi har gjort med chlorpyrifos, så der har ikke været mange bekymringer ved at skille os af med den konventionelle banan,« fortæller han.
»Bananer pirrer vores infantile smagsløg, fordi den minder os om modermælken«Marie Steenberger, enæringsekspert
Chlorpyrifos er et pesticid, der bliver brugt for at dræbe skadedyr som insekter og orme. Sprøjtemidlet er skabt til at angribe insekternes nervesystem, men kan også skade nervesystemet hos dyr og mennesker og er mistænkt for at skade børns hjerner. Chlorpyrifos kædes desuden sammen med ADHD, autisme og lavere IQ.
I Danmark har det været ulovligt at bruge chlorpyrifos i flere år, men det er ikke ulovligt at importere frugt og grønt, der er blevet sprøjtet med det. Alle andre frugtavlere, der leverer konventionel frugt til Coops butikker, har lovet at lægge chlorpyrifos på hylden, men bananavlerne kan ikke give samme garanti. Derfor har Coop altså selv sagt stop til de sprøjtede bananer.
Bananer skal ikke på køl
Læg ikke bananer i køleskabet. Læg dem i en kælder eller et køligt rum, hvis du har et, eller lad dem stå det køligste sted i køkkenet. Bananer opbevares bedst ved 12-14 grader. Bananerne er følsomme over for kulden. Frugtkødet bliver misfarvet og mørkt, og smagen bliver kedelig.
En banan er et godt mellemmåltid
Plejer du at plukke en enkelt banan fra bundtet i supermarkedet for at tage den med på farten, så frygt ej. Modsat tidligere fås økobananerne både i klaser og løsvægt, så du kan stadig nøjes med at købe en enkelt. Og den enkelte banan i sin tykke, gule skræl udgør på mange måder det perfekte mellemmåltid, forklarer ernæringsekspert Marie Steenberger. Derfor er det måske ikke så mærkeligt, at vi køber bananer i hobetal.
»Bananen er bare nem. Vi kan lige have den med i tasken, og på grund af dens høje indhold af frugtsukker og kulhydrater kan den give et hurtigt boost, hvis vi mangler energi,« siger ernæringseksperten.
Marie Steenberger fremhæver desuden bananens søde smag og bløde konsistens som en anden grund til dens popularitet.
»Det er helt misforstået, at bananer skulle være usunde eller ligefrem fedende«Marie Steenberger, ernæringsekspert
»Bananer pirrer vores infantile smagsløg. Både voksne og børn har som oftest præferencer for den bløde og søde mad, fordi den minder os om modermælken. At spise bananer kan altså føles omsluttende og omsorgsfuldt,« forklarer hun.
Og selvom bananen er proppet med kulhydrater og frugtsukker, har den ernæringsmæssigt mange fordele. Den fylder godt i maven på grund af sine kostfibre og indeholder både en del B6- og C-vitamin, kalium og magnesium.
Den indeholder desuden aminosyren tryptofan, som hjælper kroppen med at danne stofferne serotonin og melatonin. Ifølge Marie Steenberger påvirker serotoninen humøret i en positiv retning, mens melatoninen virker beroligende. Man kan altså kun blive glad og rolig af at spise bananer. Så spis du bare løs – eller, det vil sige:
»Alt med måde. I princippet kan man ikke spise for mange bananer, men det er jo bedst at spise varieret, og bananerne skal ikke tage pladsen fra anden sund kost. Det er dog helt misforstået, at bananer skulle være usunde eller ligefrem fedende,« forklarer Marie Steenberger.
Ifølge ernæringseksperten siger en tommelfingerregel, at et mellemmåltid skal give mellem 100 og 200 kalorier. En gennemsnitlig banan indeholder cirka 100 kalorier.
De økologiske bananer i Coops butikker kommer fra Syd- og Mellemamerika. De høstes, mens de er grønne, og modnes i et bananmodneri i Aarhus. Her bliver de modnet med varme og gasarten ethylen i cirka 5 dage, hvorefter de lander flotte og gule på frygthylderne i butikkerne.
Farvel til plastikposen om bananerne
Plastposen, som de økologiske bananer tidligere blev pakket i, er blev skiftet ud med et bånd af plastik. På den måde sparer Coop 12 tons plastik om året, og det går ikke ud over holdbarheden på bananerne.
»En af vores teser har været, at poserne har været med til at beskytte varen, så vi kunne undgå dårlige bananer og dermed madspild. Men vi har lavet nogle forsøg, som har vist, at bananerne holder sig lige så godt uden for poserne som i poserne,« fortæller Morten Brix-Christensen.
Og du behøver ikke være bange for, at de økologiske bananer har meget kortere holdbarhed end de konventionelle. Her er der nemlig ingen nævneværdig forskel, lover kategorichefen.
»Men generelt er bananer en ret sart vare, og mange vil helst købe et helt bundt. De fleste vil desuden hellere have en stor end en lille banan, hvis de skal betale det samme for dem. Så de små singlebananer, der bliver brækket af en større klase, bliver ikke købt og ender med at blive smidt ud,« siger Morten Brix-Christensen.
Coop arbejder på i fremtiden at kunne sælge bananer efter vægt i stedet for pr. styk, da det vil mindske svindet.
Bananis på lager
Frys bananerne, når de er godt modne, så indeholder de flest sukkerstoffer. Skræl bananen, sæt en pind i enden og frys bananen ned. Når du får lyst til en is, tager du bananen op, overtrækker den med
chokolade og pynter med lidt krymmel. Uhm!
De meget modne bananer indeholder en væsentlig større andel frugtsukker end de umodne, fordi en god del af stivelsen i bananer i løbet i modningsprocessen omdannes til frugtsukker. Derfor kan modne bananer være en god og sund erstatning for sukker.
Har du selv bananer i frugtskålen, der er blevet lidt for brune til at spise, kan du udnytte sødmen. Overmodne bananer kan for eksempel få nyt liv, hvis du smider dem i fryseren.
»Pil skrællen af, og smid bananerne i fryseren. Så har du søde, frosne bananer, der er geniale i smoothies,« fortæller Marie Steenberger.
De modne bananer kan også bruges som sukkererstatning i brød, kager, is og grød, så der er faktisk ingen grund til at smide dem ud.
Artiklen er oprindeligt udgivet i februar 2020.