Kend din køderstatning - hvad er tofu, tempeh, seitan og Jackfruit?

Hvis du gerne vil spise mere plantebaseret og er bange for at komme til at savne kødets smag eller tekstur, kan det være nyttigt at kaste sig over nogle af de mange køderstatninger. De erstatninger, der ligner hakket kød eller kyllingestykker, giver lidt sig selv, så her får du Samvirkes guide til tofu, tempeh, jackfruit, seitan og falafler

Tofu, tempeh og seitan er gode at kende til, hvis man gerne vil spise lidt mindre kød

Tofu

Tofu er nok den mest kendte køderstatning, og måske en af årsagerne til, at det vegetariske køkken har været relativt længe om at slå an i Danmark. For tofu smager af stort set ingenting, hvis ikke den bliver behandlet ordentligt. Men tofu er fuld af gode ting, og derfor bør du give den en chance. Tofu er lavet af sojabønner, som presses og herefter tilsættes eksempelvis et enzym, en syre eller salt, som får massen til at koagulere. Til slut presses massen til en fast blok, som pasteuriseres.

Tofu indeholder godt med protein (7,8 g/100 g) og har også et højt indhold af jern og calcium. De mest kendte varianter af tofu herhjemme er fast tofu og blød tofu, enten naturel eller marineret på forhånd. Bruger du tofu i stedet for eksempelvis kylling i en ret, så kan det anbefales at marinere tofuen før brug. Gerne med sojasovs, chili og hvidløg. Den bløde tofu er lækker i eksempelvis miso-suppe.

Tofu, som den ser ud skåret i tern og uden marinade

Tempeh

Tempeh minder lidt om tofu og er da også lavet af sojabønner. Men hvor tofu er lavet af væsken fra friske sojabønner, er tempeh fremstillet af hele sojabønner, som har gæret naturligt. Fermenteringsprocessen giver en mere fast tekstur, og tempeh smager også naturligt af mere, end fersk tofu gør. Tempeh har de samme gode ernæringsmæssige egenskaber som tofu, og fermenteringen betyder desuden, at den gode aminosyre lysine bliver nemmere for mennesker at optage.

Tempeh smager lidt nøddeagtigt og vinder ved at blive tilberedt med krydderier som karry, hvidløg, ingefær og chili. Tempeh kan købes i specialforretninger eller online.

Rå tempeh klar til brug

Jackfruit

Skal du bruge noget, som i sin struktur minder utroligt meget om kød, så er den asiatiske jackfruit et godt valg. Som navnet antyder, er jackfruit en frugt. Den vokser på et træ i figenfamilien, og herhjemme kan den købes i glas eller på dåse, i enten saltlage eller sirup. Når den er skåret ud, ligner stykkerne lidt blege skiver af ananas.

Jackfruit i saltlage kan bruges til et væld af retter, men egner sig særligt godt til opskrifter med pulled pork eller kylling. Jackfruit smager ikke af alverden i sig selv og skal derfor tilsmages. Jackfruit i sirup kan bruges til desserter. Jackfruit kan købes i specialforretninger og online.

Jackfruit er her tilberedt som snack

Seitan

Seitan er lavet af hvedegluten og stammer også fra Asien. Seitan er nemt at få fat på, for det er et produkt, som mange veganske producenter bruger som køderstatning, blandt andet som pålæg. Det er mørkt i strukturen og minder dermed en del om oksekød eller andekød. Smagen er lidt hen ad kylling eller portobellosvamp. Som med de andre produkter (og i øvrigt også kød) skal seitan også krydres for at smage rigtig godt. Seitan finder du i supermarkedet. 

Det ligner nærmest en hamburgerryg eller en kødpølse, men det er altså seitan

Falafler

Falafler er traditionelt set små frikadeller eller ‘kød’-boller lavet af kikærter. De stammer fra Mellemøsten og er typisk smagt til med persille, koriander eller hvidløg. Falafler kan købes både rå og forstegt, og de bliver allerbedst, hvis de får lov at stege i olie, men de kan også tilberedes mere fedtfattigt i ovnen. Falafler af kikærter er rige på protein og kostfibre, så de mætter godt. Falafler kan også laves af andre bælgfrugter, eksempelvis hestebønner eller edamamebønner. Brug falafler i pitabrød eller wraps. Falafler finder du i supermarkedet.

Falafler smager rigtig godt, når de er stegt og har fået en sprød overflade

Læs mere om