Sådan undgår du at græde, når du skærer løg

Først skal toppen og bunden af, så løsner du skrællen og skærer ned gennem løget. Lige som det går allerbedst med hakningen, begynder det at svie i øjnene, og du kan mærke tårerne komme. Men ved du, hvorfor du græder, når du skærer løg? Og endnu vigtigere – hvordan du kan undgå det?

Det er på grund af enzymerne i løget, at det kan være svært ikke at græde, når du står i køkkenet og hakker løs.

Når du skærer, starter du en kemisk reaktion

Løg indeholder bestemte enzymer. De frigives, når du skærer i løget, og reagerer med svovlholdige aminosyrer, der også findes i løget. Sammen danner de en gasart, som irriterer hornhinden i øjnene. Ligesom hvis du sidder i et tilrøget lokale, begynder de at væske for at danne et forsvar mod irritationen. Når gassen fra løget rammer øjnene, begynder du at græde. 

Den svidende fornemmelse er oftest værst i starten. Det er, fordi gassen findes i sin maksimale koncentration cirka 30 sekunder efter, man har skåret i løget. Derefter aftager den, selvom man hakker videre.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

5 tips til at undgå tårer, når du skærer løg

Hvis du vil undgå løbende næse og blanke øjne, er der forskellige tricks, du kan benytte. Det handler langt hen ad vejen om at hæmme enzymerne eller forhindre gasarten i at nå øjnene.

  1. Opbevar løget i køleskabet i minimum 30 minutter, før du skærer det. 
  2. Kog løget ganske kort. 
  3. Skær løget under rindende vand. 
  4. Halvér en citron og gnid den på knivsbladet, inden du hakker løget. 
  5. Brug ski- eller dykkerbriller, når du hakker løget. 



Kilde: Illustreret Videnskab

 

Læs mere om