Nej, du må ikke smide bakken med kød (eller plantefars) direkte i fryseren

Når supermarkederne har gode tilbud på store eller mange pakker med kød, eller der er sat ‘kort dato’-mærker på de plantebaserede produkter, så er det oplagt at hamstre lidt til fryseren. Men du skal huske flere ting, når du køber ind til frost - først og fremmest, at du skal ompakke, før du fryser ned.

Der er luft i de bakker med kød eller plantefars, du køber i supermarkedet, og derfor skal du ompakke, før du putter det i fryseren.

Bakken med kød er fuld af ilt, og ilt gør kødet harsk

Der er som regel luft i pakken med kød eller plantefars, og derfor dur det ikke at putte den originale indpakning i fryseren derhjemme.

»Det handler om at få varen pakket så lufttæt som muligt for at undgå, at indholdet bliver iltet,« forklarer Jens Kirk Andersen, som er seniorrådgiver på DTU Fødevareinstituttet.

Ilten vil få fedtet til at harskne, uanset om det er kød eller et af de kødlignende produkter. I de fleste pakninger er der tilsat ilt, så kødet/produktet ikke skifter farve.

»I de almindelige pakninger med kød er der modificeret atmosfære. Modificeret atmosfære indeholder 70-80% ilt, som får kødet til at se lækkert ud. Men det bliver altså harsk på sigt.«

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Luften skal ud af bakken, så fryser maden hurtigere og smager bedre

Kødet bør pakkes ud af sin oprindelige indpakning og fryses ned i en fryseegnet emballage. 

Luften skal trækkes ud af den emballage, du ompakker til. Det gælder for alle typer af madvarer.

»Luften omkring madvaren isolerer, så indfrysningen vil tage længere tid, hvis der er luft i pakken. Og man vil gerne have en hurtig indfrysning, for der kan blive trukket vand ud af cellerne under indfrysning. Derfor gælder det, at jo hurtigere indfrysning, jo mere vand i cellerne og jo mere mørt og saftigt, altså højere kvalitet,« siger Jens Kirk Andersen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Indpakningen skal være lavet til mad

Fryseposer er til mad, mens affaldsposer er til affald og ikke må bruges til mad. 

 

»Poser af polyethylen, som er beregnet til kontakt med mad, er almindeligvis egnet til temperaturer i intervallet -20 – 40 C og er dermed også egnet til frost. Det er altid vigtigt, at den emballage, som anvendes i kontakt med fødevarer, er beregnet til fødevarer for at undgå og/eller minimere risiko for afsmitning (migration) af kemiske stoffer fra emballagen ind i fødevaren,« siger Gitte Alsing Pedersen, seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet.