Kend din madolie, og se hvad du skal bruge den til
Olier med mest mættede fedtsyrer tåler stegning bedre end olier med mest umættede. Steg i olivenolie, rapsolie og kokosolie, men ikke i solsikkeolie og græskarkerneolie, og vær forsigtig, hvis du steger i majsolie. Jo mere umættet olien er, jo lettere oxideres den og danner sunhedsskadelige stoffer ved opvarmning.
Rapsolie til salater og bagning
Stegning kræver forsigtig opvarmning, fordi rapsolie har et højt indhold af flerumættede fedtsyrer. Fremstilles af rensede og afskallede rapsfrø af forædlet raps.
Mættede fedtsyrer: 7 pct. af fedtsyrerne. Enkeltumættede: 58 pct. Flerumættede 35 pct. Har et højt indhold af linolsyre (omega-6) og linolensyre (omega-3). Begge er livsnødvendige.
Kokosolie til al madlavning
Til al madlavning også stegning på grund af det høje indhold af mættede fedtsyrer. Behøver ikke kølig opbevaring og har lang holdbarhed.
Bliver ikke harsk, men kan få parfumesmag. Fremstilles af det hvide i kokosnødden, og stivner ved temperaturer på under 30 grader.
Mættede fedtsyrer:
90 pct. af fedtsyrerne. Enkeltumættede: 7 pct. Flerumættede 3 pct.
Olivenolie til al madlavning
Til al madlavning også stegning, da den indeholder mere mættet fedt end f.eks. rapsolie. Meget lysfølsom.
Fremstilles af olivens frugtkød.
Mættede fedtsyrer: 15 pct. af fedtsyrerne.
Enkeltumættede: 76 pct. Flerumættede: 9 pct. Positive egenskaber bliver tilskrevet det høje indhold af
oliesyre (omega-9) og specielle antioxidanter.
Karakteristisk smag, især kraftig i græske olier.
Majsolie til salater og bagning
Ved stegning i skal det gøres skånsomt på grund af det høje indhold af flerumættede fedtsyrer. Fremstilles af kimen i majskerner ved varmpresning.
Mættede fedtsyrer: 12 pct. af fedtsyrerne. Enkeltumættede fedtsyrer: 29 pct. Flerumættede fedtsyrer: 59 pct. Neutral olie med god fedtsyrefordeling.
Græskarkerneolie til salater og bagning
Ikke god til stegning og kraftig opvarmning på grund af det høje indhold af flerumættede fedtsyrer.
Til stegning på grund af den lave grad af umættet fedt. Fremstilles af oliepalmens frugtkød.
Mættede fedtsyrer: 50 pct. af fedtsyrerne.
Enkeltumættede fedtsyrer:
40 pct. Flerumættede fedtsyrer: 10 pct. Indeholder carotener. Rig påantioxidanter som tocotrienoler,der ligner E-vitamin og undersøges for sygdomsforebyggende egenskaber.
Sesamolie til stegning, bagning og salater
Europæisk sesamolie fremstilles af uristede
sesamfrø og er lysegul. En variant fremstillet af ristede sesamfrø anvendes i Asien og Mellemøsten, den er ravgul og smager kraftigt.
Mættede fedtsyrer: 14 pct. af fedtsyrerne.
Enkeltumættede fedtsyrer: 42
pct. Flerumættede fedtsyrer: 44 pct.
Indeholder antioxidanter, som tillægges gode egenskaber.
Solsikkeolie til salater og bagning
Til salater og bagning på grund af det høje indhold af flerumættede fedtsyrer.
Fremstilles af frøene fra solsikker.
Kan købes både kold- og varmpresset, hvor smagen er kraftigst.