Suzi Christoffersens grønne råd: Overvej det nye tøj en ekstra gang

Mange af os har behov for nyt tøj, men vi kan blive bedre til at vælge det bæredygtige

Genbrug er godt, men hvis vi vælger at købe nyt tøj, skal vi
gå efter holdbare materialer, forklarer Suzi Christoffersen, som er grundlægger af konsulentvirksomheden Closed Loop og beskæftiger sig med rådgivning og undervisning i bæredygtighed inden for tøjindustrien. 

Kan shopping være bæredygtigt?

»Den mest bæredygtige form for shopping er at købe mindre af det nye tøj. Det bør vi alle overveje at gøre,« siger Suzi Christoffersen.

Hun er grundlægger af konsulentvirksomheden Closed Loop og beskæftiger sig med rådgivning og undervisning i bæredygtighed inden for tøjindustrien. 

Hvis du alligevel vil have nyt tøj, så stil spørgsmål til personalet i butikken eller det mærke, du vil købe tøj fra. Er du stadig i tvivl om det rigtige valg, så kan du gå efter mærkninger, der markerer, at produktionen af tøjet er foregået bæredygtigt. Har du brug for en ny T-shirt, så køb en, der er lavet af økologisk bomuld. Mangler du nyt sportstøj, så køb det, der er lavet af genanvendt polyester, og mangler du uldtøj, så køb det, der er mærket »responsible wool standard«.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Gå efter en bæredygtig produktion

Vil du have en garderobe, der er produceret bæredygtigt, er det nemmere at gå efter mærkninger end bestemte materialer, da der kan være stor forskel på, hvordan de er produceret. Du kan altså ikke være sikker på, at naturlige fibre såsom bomuld og silke altid er mere bæredygtige end syntetiske fibre som nylon og polyester. Derfor er mærkningerne ifølge Suzi en god og enkel måde at gøre sin almindelige shopping mere bæredygtig på.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

God kvalitet kan vedligeholdes eller repareres

»Det andet, der er vigtigt, hvis du vil købe nyt tøj, er, at det skal være lavet af holdbare materialer. Det kan for eksempel være læder eller uld, som er rigtig slidstærke materialer, der ikke kræver så meget at holde,« forklarer Suzi.

Er tøjet af god kvalitet, kan det vedligeholdes eller repareres, og på den måde undgår man at skulle smide det ud, alene fordi knapperne falder af, eller der går hul i. Holder det længe nok, vil det også kunne gå i arv – enten til nogle, du kender, eller det vil kunne blive genbrugt, hvis du afleverer det i tøjcontaineren.