Lav lister over indholdet i fryseren og lav regler for, hvad der må stå hvor i køleskabet
Det kræver også orden i både køleskab og fryser, hvis der ikke skal blive mad tilovers, som ender som madspild. Lav lister over indholdet i fryseren og lav regler for, hvad der må stå hvor i køleskabet.
»For eksempel en hylde i køleskabet til rester – altså det, der skal spises, før du starter på noget nyt,« siger Selina Juul.
I Danmark spildes der hvert år 700.000 tons mad. En stor del af madspildet (ca. 260.000 tons) er mad, vi smider ud derhjemme. Vi er blevet bedre til at forstå, at fødevarer ikke nødvendigvis er dårlige, fordi sidste salgsdato er overskredet, men vi kan godt blive endnu mere bevidste.
»Det her med datoer – bedst før betyder ikke værst eller giftigt efter – maden kan ofte godt spises efter. Især kolonialvarer. Hvis de smager og lugter godt, så kan du godt spise dem.«
En af de sidste ting, Selina Juul pointerer, er vores misforståede fokus på, at der skal være mad nok.
»Især børnefamilier er slemme til at være bange for, at der ikke er nok mad på bordet. En normal portion til en voksen til aften er 500-700 gram mad inkl. brød. Børn spiser selvfølgelig mindre. Er der for meget, så få i en fart sat resterne i køleskabet, så de ikke står på bordet og sveder. Lav eventuelt dobbeltportioner og frys halvdelen ned.«