Styr på pærerne? Bliv klogere på 5 pærer, deres egenskaber, og hvornår du kan få dem i butikkerne

Pærer holder sig kortere end æbler, og derfor kan de være svære at få hele vinteren gennem. Pærer kan spises friske, men det sprøde ydre og den søde smag frister især i bagværk og desserter. Bliv klogere på bl.a. Clara Frijs og Concorde-pærer.

Vidste du, at pærer er sammen med æbler en del af rosenfamilien, der består af 3000 sorter af træer og buske.

Lov fra 1683 giver dig lov til at plukke andres pærer

En del af Danske Lov, der blev givet af kongen i 1683, er stadig gældende, og her står: 

»End Nøder, maa hand plukke saa mange, som hand der fortærer, og ej videre«. Ifølge loven må du plukke de frugter og bær, der hænger ud over skel – altså væk fra den private grund. Du må ikke bruge stiger eller andre hjælpemidler, men plukke det, du kan nå. I gamle dage sagde man, at man på uopdyrkede marker og i offentlige skove måtte samle eller plukke det, der kunne være i en hat. Det gælder stadig. Du må dog ikke tage noget fra opdyrkede arealer som for eksempel marker eller frugtplantager.

Køleskabet forlænger holdbarheden

Pærer kan opbevares både i køleskab og ved stuetemperatur. Lægger du pærerne på køkkenbordet eller i en frugtskål, holder de sig friske og sprøde i skallen i 2-3 dage. Holdbarheden i et køleskab er 1-3 uger.

 

Pæreskuderne kommer!

I slutningen af 1800-tallet sejlede frugtavlere fra det Sydfynske Øhav deres høst til København. I 1920’erne begyndte de første pæreskuder, som skibene blev kaldt, at sejle pærer fra Fejø til hovedstaden. Anden Verdenskrig og de minerede farvande satte en stopper for sejladsen, som dog blev genoptaget i 1992. I år lægger pæreskuderne fra Fejø til første lørdag i september. Læs mere om pæreskuderne

3 facts om pærer

  1. Pærer syltes ofte i en lage af pæresaft og sukker. Lagen betyder, at kalorieindholdet i dåsepærer er op mod 25% højere, end hvis det var den rå frugt.
  2. I Danmark er pærer omtalt helt tilbage til 1500-tallet. Pæren regnes ofte for at være finere end æblet – måske fordi Danmark næsten er for koldt til pæredyrkning.
  3. Træ fra pæretræet bruges ofte til at lave musikinstrumenter og køkkenredskaber af. Du kan finde blandt andet fløjter og klarinetter fremstillet af pæretræ.

Dessert fra dåse

Den kendte dessert Pære belle Hélène, hvor pærer serveres med vaniljeis og chokoladesauce, blev opfundet i 1864 af den franske kok Auguste Escoffier. I originalopskriften er pærerne varme, men i dag serveres den oftest med kolde pærer fra dåse.

PS: 14 timer

Glødepæren blev for første gang præsenteret i oktober 1879 af Thomas Edison. Den første pære lyste i knap 14 timer. 

Læs mere om