Redaktionen anbefaler






Vidste du, at pærer er sammen med æbler en del af rosenfamilien, der består af 3000 sorter af træer og buske.
En del af Danske Lov, der blev givet af kongen i 1683, er stadig gældende, og her står:
»End Nøder, maa hand plukke saa mange, som hand der fortærer, og ej videre«. Ifølge loven må du plukke de frugter og bær, der hænger ud over skel – altså væk fra den private grund. Du må ikke bruge stiger eller andre hjælpemidler, men plukke det, du kan nå. I gamle dage sagde man, at man på uopdyrkede marker og i offentlige skove måtte samle eller plukke det, der kunne være i en hat. Det gælder stadig. Du må dog ikke tage noget fra opdyrkede arealer som for eksempel marker eller frugtplantager.
Pærer kan opbevares både i køleskab og ved stuetemperatur. Lægger du pærerne på køkkenbordet eller i en frugtskål, holder de sig friske og sprøde i skallen i 2-3 dage. Holdbarheden i et køleskab er 1-3 uger.
I slutningen af 1800-tallet sejlede frugtavlere fra det Sydfynske Øhav deres høst til København. I 1920’erne begyndte de første pæreskuder, som skibene blev kaldt, at sejle pærer fra Fejø til hovedstaden. Anden Verdenskrig og de minerede farvande satte en stopper for sejladsen, som dog blev genoptaget i 1992. I år lægger pæreskuderne fra Fejø til første lørdag i september. Læs mere om pæreskuderne
Den kendte dessert Pære belle Hélène, hvor pærer serveres med vaniljeis og chokoladesauce, blev opfundet i 1864 af den franske kok Auguste Escoffier. I originalopskriften er pærerne varme, men i dag serveres den oftest med kolde pærer fra dåse.
Glødepæren blev for første gang præsenteret i oktober 1879 af Thomas Edison. Den første pære lyste i knap 14 timer.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10