Søvnløs: Få styr på dine nattetanker
Det er normalt at vågne om natten
Når man slår øjnene op, og vækkeuret viser 03.15, er det ikke altid, man bare kan vende sig om på det andet øre og sove videre. Hvis hjernen begynder at arbejde, og tankerne myldrer frem, kan det være svært at falde i søvn igen.
”Det er supernormalt, og det sker for os alle sammen indimellem. Vi har 4 søvnfaser, som kører i ring natten igennem i en cyklus. I slutningen af den fjerde fase, den såkaldte REM-søvn – eller drømmesøvn, er det meget almindeligt at vågne let.
Sådan er vi formentlig skabt fra naturens side, fordi det ville være for risikabelt for os at være nede i den tunge søvn i 7 timer i træk,” fortæller søvncoach Helle Bentzen.
Helle Bentzen er oprindelig uddannet tandlæge, men har arbejdet som certificeret stress- og søvncoach i lang årrække.
Tankerne fanger os
Ofte kan man ikke huske næste morgen, at man faktisk har været vågen i løbet af natten.
”Men hvis man bliver fanget i en tanke i en af de ’vågne’ perioder, kan man blive endnu mere vågen, hvis man ikke kan slippe tanken,” fortæller hun.
Hjernen fungerer anderledes om natten end om dagen
Det bliver ikke lettere af, at hjernen fungerer anderledes om natten end om dagen.
”Vores logiske tænkning er nedsat om natten, så nogle af de konstruktive tanker, man kan have om dagen, hvor man har overblik over, hvad man vil gøre, og hvordan man vil klare en situation, har vi ikke på samme måde om natten, og så kan tankerne løbe af sted med en. Man kan også bilde sig selv ind, at man ikke har lukket et øje hele natten. Det er ikke nødvendigvis sandt. Flere undersøgelser viser, at folk sover mere, end de tror. Den viden kan være vigtig for nogle mennesker, og nok til at de kan slippe tankerne,” siger Helle Bentzen.
Stress kan give dårlig nattesøvn
Hvis de dårlige nætter gentager sig lidt for ofte, kan det have mange årsager. Stress er én af dem.
”Så er det måske ikke ’bare’ et overfladisk søvnproblem, og så må man kigge indad og spørge sig selv, om alt er, som det skal være, og handle på det, hvis der er noget, der trykker,” siger Helle Bentzen.