Skruer jeg op eller ned for temperaturen i mit køleskab, når jeg drejer på knappen?

Det højeste tal giver mest kulde og det laveste tal giver mindst. Det er sådan, drejeknappen til regulering af temperaturen i køleskabet fungerer - hvis du altså skulle være i tvivl.
Knap til at regulere temperaturen i et køleskab, noget vand og toppen af en yoghurt.

Det er let at komme i tvivl, hvis man vil regulere temperaturen i et køleskab med en drejeknap som her. 

Koldest, når knappen står på det højeste tal

Er du en af de mange, som har et køleskab med drejeknap til at styre temperaturen? Og er du ligesom mange andre køleskabsejere med et sådant køleskab i tvivl om, hvorvidt du skruer op eller ned for temperaturen, når du drejer knappen henholdsvis op på det højeste tal eller ned på det laveste? Så læs videre.

Henrik Egede, som er direktør i APPLiA Danmark, der er en forening for producenter og importører af hvidevarer og elektriske husholdningsapparater, har spurgt i baglandet, hvordan det forholder sig med drejeknappen, og meldingen er klar.

»Køleskabet køler mest, når knappen er indstillet på det højeste tal, og mindst, når det er indstillet på det laveste. Det gælder umiddelbart for alle køleskabe med en drejeknap, på tværs af mærker,« siger han og tilføjer:

»Det kan måske godt være lidt anti-intuitivt, at du skal skrue op på det højeste tal for at få en lavere temperatur. Det, der kan gøre nogle i tvivl, er nok, at tallene kan tolkes som antal grader. Men det vil vi godt slå en tyk pæl igennem.«

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Den midterste indstilling er som regel god

Hvis du, før du læste denne artikel, har haft drejeknappen stående på det midterste tal for at være nogenlunde sikker, kan du have ro i maven. Det er nemlig sådan, de fleste køleskabe er forindstillet fra fabrikantens side, fordi det som udgangspunkt giver den rigtige temperatur.

Farvel til drejeknappen

En drejeknap til at skrue op og ned for temperaturen findes oftest i mindre køleskabe. Selvom de stadig er almindelige i nye køleskabe, vil der formentlig blive produceret færre og færre af dem. I fremtiden vil det være almindeligt med køleskabe, hvor man kan indstille forskellig temperaturer i forskellige zoner af skabet. Der findes også allerede køleskabe med kamera, som blandt andet “overvåger” madvarerne og tipper dig om, hvor og hvordan du kan stille dem anderledes, så de holder sig bedst.

Find den rette temperatur med et termometer  

Den optimale temperatur i køleskabet er 3 til 5 grader. Hvis du har mistanke om, at temperaturen i dit køleskab er lidt for høj eller lidt for lav, kan du sætte et glas vand med et termometer ind i det hen over natten, hvor du ikke går og åbner og lukker det. Næste morgen kan du så konstatere, om du bør skrue på kuldeknappen.  

Kilde: Henrik Egede, direktør i APPLiA Danmark