Skal man skylle grødris, risottoris og sushiris?

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du skyller ris og koger risene i rigeligt med vand, så du kan hælde det overskydende vand fra. Men der er sjældent overskydende vand, når du tilbereder risengrød eller koger ris til sushi og risotto – så hvordan mindsker man indholdet af uorganisk arsen i de opskrifter?

Hvorfor skal man skylle ris?

Uorganisk arsen kan øge risikoen for visse kræftformer. Sådan lød det i en ny rapport fra Den europæiske fødevarestyrelse, EFSA, i begyndelsen af 2024. Uorganisk arsen findes især i ris, og selvom der er tale om en relativt lille risiko for at få kræft, fik den opdaterede rapport fra EFSA Fødevarestyrelsen i Danmark til at opdatere en række anbefalinger til, hvordan man kan mindske mængden af arsen i risene. Rådene lyder blandt andet, at du bør skylle ris eller koge risene i rigelige mængder vand. Du kan læse alle Fødevarestyrelsens råd i faktaboksen længere nede i artiklen.

Hvilke ris indeholder uorganisk arsen?

Alle ris kan indeholde uorganisk arsen. Stoffet findes naturligt i mange områder, og risene optager det uorganiske arsen, når de vandes. Brune, røde og sorte ris indeholder typisk mere uorganisk arsen end hvide ris. Arsen sætter sig især i skallen af ris, og derfor vil fuldkornsris indeholde mere uorganisk arsen end hvide ris. Uorganisk arsen findes dog i alle ris.

Risengrød kan ikke koges i rigeligt vand

Rådene om at skylle ris for at mindske uorganisk arsen gælde for alle ristyper, men det kan være svært at koge grødris i rigeligt vand, lød det fra Samvirkes læsere, da vi første gang skrev om de opdaterede retningslinjer.

Henrik Dammand Nielsen, der er enhedschef i Fødevarestyrelsen, forklarer, at det ikke er nødvendigt at følge alle rådene fra Fødevarestyrelsen helt slavisk:

»Når du sætter ris i blød, får du det uorganiske arsen ud i vandet. Når du hælder vandet fra, som risene stod i blød i, ud, har du allerede fjernet en del af det uorganiske arsen. Hvert af de råd, Fødevarestyrelsen har, mindsker den mængde uorganisk arsen, du udsættes for.«

Fødevarestyrelsens opdaterede råd bør derfor ikke afholde dig fra at spise risengrød i fremtiden:

»Du skal ikke gennemføre alle rådene fra Fødevarestyrelsen i en bestemt rækkefølge. Det er vigtigt for os at sige, at du skal bruge de råd, der giver mening, når du laver mad. Hvert trin mindsker risenes indhold af uorganisk arsen, men du behøver ikke gennem alle. Du kan selv vælge.«

Skyl bare sushirisene og risottorisene – og drop rådet om rigeligt vand

Tilbereder du risotto, eller koger du ris til sushi, er det også umuligt at koge ris i rigeligt vand. Tilberedningen af de to ristyper er jo typisk kendetegnet ved, at væsken koges ind i risene. Ligesom med grødris er der heller ikke her noget vand at hælde fra, når tilberedningen er færdig.

»Generelt indeholder de helt hvide ristyper mindre uorganisk arsen end de brune ris. Når du ikke kan koge i rigeligt med vand, bør du overveje et af de andre råd fra Fødevarestyrelsen. Så inden du tilbereder sushi eller risotto, bør du skylle risene. Er du i god tid, så overvej, om det ikke giver mening at sætte risene i blød.«

Lille øget risiko, men børn skal passe på med riskiks

Er det helt umuligt for dig enten at skylle risene, sætte risene i blød, hælde kogende vand over eller koge risene i rigeligt vand, skal du ikke være bekymret:

»Risikoen for at få kræft er stadig relativt lille. Ris kan sagtens indgå i en varieret kost, uden at du skal være bekymret. Vi har stillet rådene op for at give forbrugerne de bedste muligheder for at handle,« siger Henrik Dammand Nielsen fra Fødevarestyrelsen.

Har du børn, bør du dog være lidt ekstra opmærksom. Børn har et relativt stort indtag af fødevarer i forhold til deres kropsvægt, og derfor bør børn ikke spise riskiks, ligesom du anbefales at passe på med risdrikken.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sådan tilbereder du ris med mindre arsen

Du kan sænke indholdet af uorganisk arsen i ris ved at:

  • Skylle risene godt, inden du koger risene. Sørg for at skifte vand et par gange. Når du skyller ris, vasker du dem også rene for støv. Skyl, til vandet er klart.
  • Lade risene stå i blød i koldt vand et par timer i køleskabet. Skyl risene en gang, inden du koger dem.
  • Du kan også hælde kogende vand over risene og lade dem stå i blød i 15-30 minutter.
  • Du kan også koge risene i for meget vand, ligesom når du koger pasta. Lige inden risene er kogt færdige, hælder du vandet fra og lader gryden stå med låg på i nogle minutter. Tilberedningstiden afhænger af ristypen.

Hver anbefaling fra Fødevarestyrelsen mindsker indholdet af uorganisk arsen i de færdige ris. Du behøver ikke gå gennem alle 3 trin plus at koge i rigeligt vand for at mindske arsen-indholdet. Gør du bare én af delene, har du mindsket indholdet af uorganisk arsen.

Læs mere om