Pas på med risdrikken - du bør ikke drikke for meget

Undgå riskiks til børn og skær ned på risdrikken. Særligt børn bør passe på med at drikke for meget risdrik, da plantedrikken indeholder uorganisk arsen, der kan øge risikoen for visse typer kræft

Skær ned på risdrikken og undgå riskiks

Skyl ris grundigt, sæt dem helst i blød inden – Fødevarestyrelsens opdaterede vejledninger for kogning af ris stjal billedet, da de blev opdateret i februar 2024. I årevis har Fødevarestyrelsen frarådet, at man giver børn risdrik og riskiks, men med opdateringen kom også et råd til voksne om at mindske indtaget af risdrik.

 

Når Fødevarestyrelsens anbefalinger især gælder børn, skyldes det, at et barn drikker og spiser meget mere end en voksen, når man ser på indtaget i forhold til kropsvægt. Derfor er indtaget af risdrik mest kritisk hos børn. Er du voksen, bør du også begrænse indtaget af risdrik, skriver Fødevarestyrelsen i sine nyeste anbefalinger. Rådet skyldes, at voksne generelt bør reducere indtaget af uorganisk arsen.

Fødevarestyrelsen har i mange år frarådet, at man giver børn riskiks.

Men hvad så med de andre typer af plantedrik i supermarkedet?

Du kan roligere drikke havredrik, mandeldrik og ærtedrik. De 3 drikke har et langt lavere indhold af arsen end risdrik.

Kan man ikke bare vælge økologisk risdrik eller økologiske riskiks?

Nej, det nytter ikke at vælge den økologiske variant af riskiks eller risdrik. Det uorganiske arsen er ikke et stof, der bruges aktivt i produktion, men et stof, der findes i det vand, rismarkerne vandes med, og derfor findes uorganisk arsen i både økologiske og konventionelle ris.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Skal jeg holde øje med, hvor ris kommer fra?

Uorganisk arsen findes i vandet i forskellige områder. Det er ikke sådan, at der kun er uorganisk arsen i vandet i asiatiske lande, mens det ikke findes i Europa. Det er heller ikke sådan, at der altid findes uorganisk arsen i ét land, mens det ikke findes i nabolandet. Du kan altså ikke navigere efter produktionslandet, hvis du vil undgå uorganisk arsen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Risdrik bliver slået af havredrikken

Vidste du, at risdrik langtfra er lige så populært som havredrik? Risdrik udgør under 5% af det samlede salg af plantebaserede drikke i Coops butikker
Kilde: Coop Analyse
 

Læs mere om