Riskiks kan være farlige for små børn

Falck gør opmærksom på, at de populære riskiks kan sætte sig fast i halsen på små børn.
Barn med riskiks

Lad aldrig dit barn spise riskiks alene. De kan sætte sig fast i halsen.

Riskiks er kommet på mode

Mange forældre er glade for at give deres børn riskiks. De små poder får dem som mellemmåltid eller som en snack på turen. Riskiksene er nemme, fordi børn fra en tidlig alder selv kan holde dem og gnave i dem, før de har tænder.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Pas på med riskiks

Men forældre skal være meget opmærksomme på, om deres børn er parate til at spise riskiks. Riskiks kan være farlige for barnet, hvis man som forælder ikke er opmærksom. Uddannelsesleder hos Falck Henrik Mörke-Malmkvist fortæller, at forældre bør overvåge om kiksen sætter sig fast i barnets svælg eller hals.

»Nogle børn er rigtig gode til at tygge fra de er helt små, mens der er andre børn, der ikke er så gode til det endnu . Derfor handler det meget om det enkelte barns modenhed,« siger Henrik Mörke-Malmkvist, der er far til fire børn, hvor af den yngste på 4 år ikke var god til at tygge riskiks. Derudover har han på de førstehjælpskurser, han underviser på, hørt fra forældre og sundhedsplejersker, at riskiks kan være problematiske at spise for mange små børn.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Riskiks stopper for luften

Det farlige ved riskiks er, at de kan sætte sig fast i halsen og blokere for luften - for eksempel hvis et stort stykker brækker af eller ved fejlsynkning.

»Små børn kan brække store stykker af, og de kan være svære at tygge over. Derudover kan riskiksene suge spyt og svulme op.«

Sundhedsstyrelsen fraråder forældre at give børn popkorn og hele nødder, før de er tre år. Og riskiks kan på samme måde som popkorn suge væske til sig og sætte sig fast i svælget.

Riskiks er en gråzone

Sundhedsstyrelsen fraråder ikke riskiks, men Henrik Mörke-Malmkvist siger, at riskiks er i en gråzone og at man skal lade sit barn prøve at spise riskiks, mens man holder øje med det.

Det er ikke til at sige, hvor gamle børn præcist skal være, før de må prøve sig med riskiks. Men først fra syvmånedersalderen kan børn begynde at få tør mad, da det først er her, de kan blande tør mad med spyt. Men nogle børn er først klar til riskiks langt senere.

Hvis uheldet er ude

Hvis du er sammen med et barn, der får riskiks galt i halsen og ikke kan trække vejret, kan du gøre følgende, siger Henrik Mörke-Malmkvist:

»Brug tyngdekraften. Vend barnet med hovedet nedad og dunk det i ryggen fem gange. Så vil det, der har sat sig fast i halsen, i langt de fleste tilfælde komme ud igen.«

Hvis det ikke er nok, kan man vende barnet om igen og trykke det på brystet fem gange, som ved hjertemassage for at skubbe luft op nedefra, der kan få bidden fri. Hvis barnet bliver bevidstløs, skal man ringe 1-1-2 og begynde at give hjertemassage og kunstigt åndedræt. Hjertemassagen er vigtig for både at presse genstanden op og sikre kredsløb hos barnet. Men husk, at i langt de fleste tilfælde virker de første dunk i ryggen.