Skal jeg være bekymret for, om mit kræsne barn får næring nok?

Det er helt normalt, at børn har en kræsen periode. Som forælder kan man være bekymret for, om barnet får den rette næring. Barnets trivsel er et godt pejlemærke at gå efter.

Noah Wærum Dar kan godt lide at dyppe sine pastaskruer i kødsauce med ketchup. Hans forældre har besluttet, at han skal smage på den mad, som resten af familien smager. Selv om det er små dyp, er det fremskridt.

Træt og ked af dårlig mad

Er du bekymret for, om dit barn får nok vitaminer, fordi det er kræsent? Det er svært at sætte præcise retningslinjer for, hvornår en ensidig kost er decideret skadelig. Men et pejlemærke til forældre med kræsne børn kan være at holde øje med barnets trivsel og humør.

»Hvis barnet lider under dårlig ernæring, påvirker det trivslen. Barnet bliver træt og ked af det, og der kan blive problemer med søvnen,« siger Preben Vestergaard Hansen, ernæringsekspert ved Professionshøjskolen Metropol.

Børn dør ikke af sult i Danmark

»Der er jo ingen børn, der dør af sult i Danmark, fordi de er for stædige til at spise det, de får serveret. Faren ligger i, at barnet tillægger sig dårlige vaner,« siger Preben Vestergaard Hansen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Dårlige vaner tages med til voksenlivet

En konsekvens af dårlige madvaner i barndommen er, at barnet tager de dårlige vaner med ind i voksenlivet. Det kan resultere i et dårligt forhold til mad og høj risiko for at tage på og blive overvægtig.

Vitaminer kun som supplement

Det er dog stadig vigtigt, at barnet får en varieret kost. Som forælder til et kræsent barn må man ikke tro, at vitaminpiller kan erstatte en næringsrig kost.

»Børn vokser jo af den næring, de får, og utilstrækkelig næring kan hæmme barnets vækst. Men vitaminpiller må altid kun bruges som supplement til en varieret kost,« siger Preben Vestergaard Hansen.

Læs mere om