Redaktionen anbefaler






Marcipan blev ikke - modsat af, hvad mange tror - ikke opfundet i Lübeck i middelalderen. Marcipan har en langt længere historie.
Der er mange bud på, hvor marcipan stammer fra: Italienerne mener, at marcipan blev opfundet i Venedig i middelalderen, hvor en bagerdatter fik hakket for mange mandler til en kagedej. Faderen tilsatte flydende honning til dejen og solgte det velsmagende resultat under navnet Skt. Markusbrød, der på latin hedder marci panis. Andre forbinder marcipanen med bagerne i 1500-tallets Lübeck, men man kan også spore marcipan til perserne, der i 600-tallet fremstillede en klistret dej af mandler og sukker. Dejen blev kaldt mautapan.
Abrikoser, mandler og blommer minder botanisk meget om hinanden, men har alligevel lidt forskellige egenskaber i madlavning. Det udnytter man ved at bruge abrikoskerner i bagemarcipan, da abrikoskernerne hænger bedre sammen, smuldrer mindre og dermed gør en dej nemmere at arbejde med. I bagemarcipan er der typisk 10 procent mandler.
Så stor skal andelen af mandler være, før man ifølge brancheforeningen må sige, at det er »ren, rå marcipan«.
Det skal du bruge:
1 dl vand
1 dl sukker/rørsukker
200 g mandler
Sådan gør du
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10