Se forskellen på 5 slags marcipan - og få opskriften på en, du kan lave selv
Fra Lübeck eller ej?
Der er mange bud på, hvor marcipan stammer fra: Italienerne mener, at marcipan blev opfundet i Venedig i middelalderen, hvor en bagerdatter fik hakket for mange mandler til en kagedej. Faderen tilsatte flydende honning til dejen og solgte det velsmagende resultat under navnet Skt. Markusbrød, der på latin hedder marci panis. Andre forbinder marcipanen med bagerne i 1500-tallets Lübeck, men man kan også spore marcipan til perserne, der i 600-tallet fremstillede en klistret dej af mandler og sukker. Dejen blev kaldt mautapan.
Abrikoskerner gør bagning nemmere
Abrikoser, mandler og blommer minder botanisk meget om hinanden, men har alligevel lidt forskellige egenskaber i madlavning. Det udnytter man ved at bruge abrikoskerner i bagemarcipan, da abrikoskernerne hænger bedre sammen, smuldrer mindre og dermed gør en dej nemmere at arbejde med. I bagemarcipan er der typisk 10 procent mandler.
60%
Så stor skal andelen af mandler være, før man ifølge brancheforeningen må sige, at det er »ren, rå marcipan«.
Opskrift på hjemmelavet marcipan
Det skal du bruge:
1 dl vand
1 dl sukker/rørsukker
200 g mandler
Sådan gør du
- Smut først mandlerne og lad dem køle helt af. Når mandlerne er kolde, skal de hakkes til mandelmel. Brug en foodprocessor og hak gerne i 5 minutter. Lad mandelmelet blive i maskinen.
- Bring vand og sukker i kog under omrøring. Når sukkeret er helt opløst, lader du blandingen køle til stuetemperatur.
- Tilsæt 3-5 spsk. af den afkølede sukkerlage til mandelmelet, og lad foodprocessoren køre, så marcipanen begynder at samle sig. Mærk på den – den skal være fugtig, men skal ikke klistre. Du kan ændre på konsistensen ved at tilsætte mere lage.