Sådan skal du gøre din ventilator på badeværelset ren

Det er lækkert at stå under bruseren og nyde de varme stråler med halvt lukkede øjne. Knapt så lækkert er det at få øje på den beskidte ventilator i loftet, som hoster sig gennem den fugtige luft. Men hvordan gør du den så ren? Samvirke har talt med Bjørn Bo Klahn, der er bygningssagkyndig hos Bolius, og hans svar kan du læse her.

Er der skimmel i og på ventilatoren, skal du gøre det rent med Rodalon eller andet skimmeldræbende middel.

Den lette

Hvis det bare er tørt skidt og støv, der sidder i ventilatoren, kan du bruge støvsugeren med et børstehovede på for at få ventilatoren ren igen. Tør eventuelt over med en klud.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Den grundige

Vask af med vand og sæbe. Det er meget vigtigt, når man bruger flydende midler i nærheden af noget elektrisk, at man sørger for, alt stømmen omkring apperatet er slukket. Vær også sikker på, at der ikke kommer vand ind til eller i strømførende dele.

Hvis din ventilator har et dæksel, der kan skrues af, kan du komme det i opvaskemaskinen eller vaske det af i hånden med vand og sæbe.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Det kan være skimmel

Et badeværelse er et fugtigt miljø, og lige så vel som der kan komme skimmelsvamp i brusekabinen eller toiletskabe, kan det også komme i din ventilator.

"Det kan være svært at skelne almindeligt skidt fra skimmel, men typisk vil sidstnævnte lugte. Det opstår, når den fugtige luft kommer gennem den kolde ventilator. De to ting tilsammen er god grobund for skimmelsvamp," siger Bjørn Bo Klahn.

Er der skimmel i og på ventilatoren, skal du gøre den rent med Rodalon eller andet skimmeldræbende middel.

Gør det et par gange om året

Hvis du gør din ventilator ren hvert halve år, eller når den tydeligt trænger, sikrer du et bedre klima i dit badeværelse og dit hjem. Undlader du at gøre den ren, risikerer du, at den fugtige luft fra badeværelset ikke kan komme ud og giver skimmelsvampen et levedygtigt miljø både på badeværelset og i de tilstødende dele af huset.

Klassisk tjek

Hold et stykke toiletpapir op foran ventilatoren. Sidder det, suger den. Sidder det ikke, skal ventilatoren renses.

Læs mere om