Sådan fjerner du kalk fra dine fliser

Har du ikke været så grundig med skuremidlet på badeværelset i køkkenet, og kalken har sat sig fast, er der her hjælp at hente. Samvirke giver her gode råd til, hvordan du bliver kalken kvit.

Det lavpraktiske råd

Hvis der sidder meget kalk, kan det tage lang tid at opløse den med diverse flydende midler. Derfor kan du med fordel tage en kniv, et barberblad eller en skraber beregnet til komfurer og skrabe løs på kalken. Pas på ikke at ridse fliserne i processen.

Hvis ikke kalken er væk, kan du gå videre til næste råd.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Det miljørigtige råd

Har dine fliser et overkommeligt kalklag, kan du nemt, billigt og hurtigt få bugt med det med ganske almindelig eddike eller citronsaft.

Bruger du eddike, er det eneste, du skal gøre, at fugte en klud og vaske fliserne med den. Lidt knofedt er ikke forbudt, og alt efter kalkmængden skal du måske vaske flere gange eller lade eddiken sidde et stykke tid, før du vasker af med rent vand.

Bruger du citronsaft, kan du tage en halv citron og gnide fliserne med den, til den er tom for saft. Syren i citronen nedbryder kalken, og så dufter det i modsætning til eddiken rent og friskt. Ellers samme fremgangsmåde som med eddiken.

Vær opmærksom på, at kalken i fugerne også påvirkes af behandlingen. Det undgår du ved at mætte fugerne med vand, før du behandler mod kalk.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Lidt skrappere midler

Hvis du synes, eddiken eller citronsyren er for svage midler, kan du bruge eddike- eller citronsyre, som har et højere indhold af syre end almindelig lagereddike og citroner.

Hvis du mætter fugerne med vand, kan du lade kalkfjerneren sidde natten over og skylle den af dagen efter.

Ved kalkrande kan du fugte en klud eller et par stykker toiletpapir med kalkfjerneren og lade det ligge nogle timer eller natten over. Så opløses kalken, og det sidste kan tages væk med en skraber eller lidt knofedt og en klud eller svamp.

Kan tåle syre:

- Porcelæn
- Fliser og klinker
- De fleste vandhaner og armaturer
- Brusekabiner af polystyren
- Akryl
- Glas
- Granit -> vær opmærksom på, at granit indeholder kalk. Der kan derfor komme pletter, hvor der er kalk i overfladen, ved brug af syre. Mæt først stenen i vand, før du tørrer over med syre for at undgå dette. Forsøg først et mindre synligt sted, før du går i gang med resten.

Kan ikke tåle syre:

- Natursten som marmor og skiffer
- Terrazzo
- Emalierede overflader
- Fuger

Kilde:
Bolius.dk

Læs mere om