Sådan får du bugt med sorte fuger i brusekabinen

Sorte fuger på badeværelset kommer af skimmelsvamp. Det ser ikke pænt ud, og det er heller ikke godt for indeklimaet eller din sundhed. Samvirke giver dig her et par tips til, hvordan du kan undgå skimmelsvamp, og hvad du skal gøre, hvis skaden er sket.
bruseniche med sorte fuger der trænger til rengøring

Tør af efter hvert bad

For at undgå dannelse af skimmelsvamp i fugerne, skal du tørre af, hver gang, du har været i bad. Overfladisk aftørring er desværre ikke nok, da det er de nederste fuger, der lettest bliver ramt.

Hav eventuelt et par gamle håndklæder til at ligge, som du kan tørre af med, så de gode badehåndklæder ikke bliver nussede.

Når fugerne ikke bliver tørret af, sætter der sig kalkaflejringer på dem. De kan holde på fugten, som er lækkert for skimmel at holde til i.

Luft ud

Skimmelsvamp trives bedst i fugtige omgivelser, så det er vigtigt at have god udluftning på badeværelset eller lade døren stå åben under og/eller efter badet.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hold øje med de bløde fuger

Bløde fuger holder ikke evigt, så det er en god idé at tjekke dem en gang om året. Hvis de smuldrer eller ikke længere hænger fast i kanterne, kan vand trænge sig ind bag fuen og give skimmelsvampen mulighed for at boltre sig.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvis der er kommet svamp i fugen

Har skimmelsvampen bredt sig, er det vigtigt at få den væk, for selvom skimmelsvamp ikke i sig selv er farligt, udskiller den affaldsstoffer, som er skadelige for indeklimaet og dig.

Skrub løs

Skrub i første omgang fugerne med en ru svamp for at få dem så rene som muligt. 

Hvis ikke det er nok, kan du vaske af med eddike og vand i blandingsforholdet 1:4. 

Stærkere midler kan være nødvendige

Skal der mere end knofedt og eddike til, kan du også bruge Rodalon til at dræbe svampen. Klorin kan også dræbe og blege, men da klorin og rodalon kan være hårde for miljøet, skal du være varsom med at bruge de hårde rengøringsmidler.

Hvis det hele fejler, skift fugen

Har du prøvet alle midler uden held, er sidste løsning at skifte fugen ud. Når du skal fuge hjørnerne og kanterne i et badeværelse, skal du bruge vådrumsfuge også kaldet sanitetssilikone, som indeholder midler, som beskytter mod mug og svamp.

Skimmelsvamp angriber lettere bløde silikonefuger end hårde mørtelfuger, men kan forekomme i begge dele.

Kilde: Bolius.dk