Sådan sænker du dit kolesteroltal
Forhøjet kolesterol kan ikke mærkes
Et forhøjet kolesterolindhold i blodet bliver også kaldt ’den stille dræber’. Det kan ikke mærkes, og det er ikke i sig selv en sygdom, men det kan medvirke til forkalkning af blodårerne, som blandt andet kan føre til blodpropper.
Gavnlig og skadelig kolesterol
Kolesterol er en betegnelse for forskellige fedtstoffer i blodet. Man holder især øje med to slags: det skadelige LDL-kolesterol (low density lipoprotein), som har betydning for dannelsen af åreforkalkning, og det gavnlige HDL-kolesterol (high density lipoprotein), der har en beskyttende virkning.
Kolesteroltallet stiger med alderen
Indholdet af kolesterol i blodet måles i millimol pr. liter. Når vi bliver født, ligger vores samlede kolesteroltal på 2,5 millimol pr. liter.
»Men kolesterolniveauet i blodet stiger med alderen. Flere end hver anden dansker har mere kolesterol i blodet end Sundhedsstyrelsen anbefaler, fortæller ledende overlæge Annebirthe Bo Hansen fra Klinisk Biokemisk Afdeling ved Hospitalsenheden Vest.
Et forhøjet kolesteroltal kan være arveligt, men alligevel kan man selv gøre noget for at sænke det.
Sådan skal dine kolesteroltal se ud
For raske personer:
• Et samlet kolesteroltal på 5 mmol/l
• HDL-kolesterol over 1 mmol/l
• LDL-kolesterol under 3 mmol/l
Hvis du har fået konstateret en hjertekarsygdom eller har sukkersyge, bør tallet være lavere end 4,5. I gennemsnit er danskernes kolesteroltal ca. 6 mmol/l, hvilket altså er lidt for højt.
Motion og kostændringer påvirker kolesteroltallene
»I grove træk kan man sænke LDL-kolesterol ved medicin og en diæt, hvor man også taber sig. Og man kan hæve HDL-kolesterol ved motion og kostændringer,« fortæller hun.
Fysisk aktivitet forbedrer blodets sammensætning af kolesterol
Når man rører sig, forbedrer man musklernes evne til at forbrænde fedt frem for sukker, og derved får man mere af det gode HDL-kolesterol og mindre af det dårlige LDL-kolesterol.
Hjerteforeningen anbefaler, at man motionerer en halv time om dagen eller mere. Hvis man udelukkende løber eller går, bør man stile efter mindst 20-30 km om ugen.
Kilder: Hjerteforeningen, ledende overlæge Annebirthe Bo Hansen.