Sådan overlever dine krukker vinteren

Med vinteren kommer nattefrosten, og den kan være hård ved dine udendørskrukker. Følg Samvirkes lette råd og kom igennem den kolde tid med alle krukker i god behold.

Vand og frost gør krukkelivet usikkert

Vand udvider sig som bekendt, når det fryser. Det gælder også for fugtigt jord i en krukke. Der er flere forholdsregler, du kan tage for at sikre, at dine krukker ikke springer.

Brug vandtætte krukker

Er dine krukker af porøst ler, kan de optage vand, som udvider sig inde i krukken, når det fryser, og dermed får krukken til at springe. Brug derfor hårdtbrændte krukker for at sikre dig mod frostsprængning. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Brug krukker med stor åbning

Når jorden i krukken fryser, udvider den sig og skubbes opad i krukken. Går din krukke indad i toppen, er der risiko for at jorden vil sprænge krukken i stykker. Går din krukke derimod udad i toppen, vil jorden kunne udvide sig opad uden problemer, og krukken bliver skånet.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hav dræn i bunden

For at forebygge frostsprængning og frostskader på planterødder, er det godt at have hul i bunden af dine krukker, så overskydende vand kan løbe fra. Men det er ikke nok at have hul i bunden af krukken, den skal også stå, så vandet kan løbe fra, altså lidt hævet over underlaget. 

Når du har krukken hævet over jorden – f.eks. på pottefødder eller en mursten, minimerer du samtidig risikoen for frostsprængning, da krukken ikke suger fugt fra jorden.

Stil potterne i tørvejr

Hvis du stiller dine potter under et udhæng eller i en carport, så nedbør ikke rammer dem, er du bedre sikret mod frostskader. Men så skal du huske at vande dine planter, da de også kan tørre ud om vinteren.

Vend potten på hovedet

Er der planter i, er det selvfølgelig en dårlig idé, men har der været sommerblomster i potten, som alligevel ikke kan tåle vinteren, er det en god idé at tømme jord og planterester af for så at sætte potten på hovedet i løbet af vinteren.

Kilde: Gartner og Landskabsarkitekt v. Haveselskabet Jesper Carl Corfitzen

Læs mere om