Sådan laver du en god aprilsnar

En veludført aprilsnar kræver forberedelse og is i maven. I samarbejde med løgnekspert og foredragsholder Michael Sjøberg guider Samvirke dig til, hvordan du narrer dine venner, kolleger eller familiemedlemmer den 1. april.

I 2001 bragte Ekstra Bladet historien om, at en metro var løbet løbsk under en testkørsel og havde boret sig op gennem belægningen på Rådhuspladsen i København. Den omfattende aprilsnar var lavet i samarbejde med kaffefirmaet Gevalia, som er kendt for at tage sige af »uventede gæster«. 

1. april er dagen, hvor du må lyve om alt. Men ikke alle aprilsnarre er lige gode. Derfor har vi samlet en række gode råd til, hvordan du får mest succes med din aprilsnar.

Undgå emner, der vækker stærke følelser

Din intention med at lave en aprilsnar skal være, at du vil have det sjovt sammen med den, du vil narre. Derfor skal aprilsnarren være sjov – også for ham eller hende, du laver sjov med. Af samme grund bør du undgå at joke med noget, der kan vække stærke følelser eller på anden måde blive oplevet negativt af modtageren.

Lav en kopiløgn

Den sværeste løgn at opretholde er den direkte løgn. Når du f.eks. siger »nej, jeg har ikke spist det sidste slik«, selvom du har gjort det, er det en direkte løgn. Med en aprilsnar kan det derfor være nemmere at lave en såkaldt kopiløgn. Det betyder, at du kopierer noget fra en film, en gammel oplevelse, et tv-indslag eller lignende og bruger det i løgnen. Herved bliver det lettere at gengive, fordi du har billeder af din løgnehistorie i hovedet, og så kommer din aprilsnar til at virke mere troværdig.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Øv dig på løgnen

Det er vigtigt, at du forbereder dig godt, hvis du vil have nogen til at tro på din aprilsnar. Jo mere din løgnehistorie sidder på rygraden, jo mindre presset vil du blive, når du skal fortælle den.

Når nogen lyver, sker der ofte det, at de bliver stressede – især hvis de er ved at blive taget i løgnen. Så kommer de til at smile eller grine og bliver dermed afsløret. Grin eller smil er en naturlig stressreaktion, som kommer, fordi man forsøger at nedtrappe en potentielt farlig situation.

For ikke at blive stresset, når du fortæller din aprilsnar, bør du derfor træne, hvad du vil sige – gerne foran andre. Du kan også bede de andre om at stille skeptiske spørgsmål til din løgn, som du skal svare på. Så får du styr på alle detaljerne og gør dit sprog mere flydende. Derved kommer din aprilsnar til at fremstå mere troværdig.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hav en plan

Inden du fortæller aprilsnarren, skal du lave en plan for, hvordan og hvor hurtigt du har tænkt dig at afsløre den. Du har selv ansvaret for at stoppe, mens legen er god. Afslører du ikke din aprilsnar i tide, risikerer du, at løgnen løber løbsk og gør nogen kede af det.

Overvej, hvem du vil narre

Tænk dig om, før du laver en aprilsnar med din chef eller din lærer. Relationen til den, du laver aprilsnarren med, betyder nemlig noget. Så overvej, om det på nogen måde kan være skadeligt for dig at blive taget i løgnen.

Generelt gælder det, at jo mere der er på spil for dig i en given situation eller relation, jo sværere er det for dig at lyve.

Gør modtageren klar til løgnen

Inden du fortæller den egentlige aprilsnar, kan du gøre modtagerens bevidsthed klar til løgnen. Det kan du f.eks. gøre ved at sende en besked om, at der lige er sket noget vigtigt. Du skal pirre modtageren. På den måde bliver det mere naturligt for modtageren at købe den løgn, du fortæller bagefter. Det er en strategi, der også bruges meget i politisk kommunikation.

Lav aprilsnarren først på dagen

Mange har paraderne oppe den 1. april. Især hvis de allerede er blevet konfronteret med de store virksomheders og mediers aprilsnarre. Derfor kan det være en god idé at fyre din aprilsnar af relativt tidligt på dagen, hvor der er større chance for, at modtageren ikke har opdaget, at det er 1. april.

Fortæl den ansigt til ansigt

Det kan være svært at fortælle en aprilsnar til én, der står lige over for dig. Ikke desto mindre er det meget mere overbevisende end at ringe eller sende en besked. Så har du is nok i maven, så fortæl aprilsnarren ansigt til ansigt.

Kilde: Michael Sjøberg, adm. direktør i Human Advisor

 

Samvirkes læsere på facebook har delt deres bedste aprilsnarre. Se her, hvordan de er blevet narret eller selv har narret den 1. april:

Læs mere om