Sådan holder du de gode søskenderelationer
Søskenderelationen mudrer konflikterne
»Jeg, som ingen søskende har, ser til med en vis uskyldig misundelse på dem, som kan sige, at de er født til at være venner.« Sådan sagde den skotske forfatter James Boswell om søskende, men søskendeforholdet er ikke altid en garanti for venskab.
Familieterapeut Jane Bykær har ofte hjulpet søskende, som har haft det svært med hinanden. Ifølge hende er problemet ofte, at forholdet er så tæt. Det bliver nemlig svært at se forbi.
»Søskendekonflikter kan være svære, fordi man kender hinanden så godt. I konflikten, tror man, at man ved, hvad den anden vil sige. Så lytter man ikke og bliver døv overfor det, den anden egentlig vil sige. Derfor kræver det, at man er villig til at opbygge tilliden og vise respekt og lytte, også til tidligere problemer.«
Skab forandringerne selv
Det kan være svært at italesætte de problemer, der er mellem en selv og sine søskende, men det kan ofte være det værd. Det kan nemlig være med til at gøre relationen bedre, hvis man tør tage snakken.
»Hvis man mærker en konflikt, så udtryk et ønske om forandring, og lav nogle spilleregler for, hvordan de forandringer skal foregå. Det kan være med til at tage en konflikt i opløbet,« siger Jane Bykær.
Tag konflikten for, hvad det er
Det er svært at leve et helt liv med søskende uden konflikter, så når de opstår, er det vigtigt, at man kan håndtere dem ordentligt. Hvis det sker, er det vigtigt, at man kan se udover søskenderelationen, og ikke lade gammelt nag gøre det værre.
»Det er vigtigt at huske på, at det ikke løser sig natten over. Det tager tid. Jo mere klart konflikten kan træde frem, og jo mindre mudder der hvirvles op, jo bedre er der mulighed for at tale sammen om uoverensstemmelsen. Men der kan være mange og svære ting i spil, som skaber vanskeligheder mellem søskende.«