Sådan kan mænd forkæles med wellness

Cremer, olier og massage er normalt forbeholdt kvinder. Vi er på besøg i en gammeldags barbersalon i Horsens. Her kan mænd læne sig tilbage og nyde en omgang wellness på kinder og hals.

Flemming Ege læner sig tilbage i barberstolen og overlader design og valg af »frisure« til barberen.

Adgang forbudt for kvinder

Machai Gordon sidder tilbagelænet i stolen. Ansigtet er vredet bagover, så baghovedet hviler på nakkestøtten. Hans strube er blottet. Det skarpe knivsblad er kun få centimeter fra hans hals. Han lukker øjnene. I stolen ved siden af sidder Flemming Ege i samme tilbagelænede position. En hånd holder bestemt om Flemmings ansigt, mens den anden stryger knivsbladet hen over den skrøbelige hud. Hans øjne er lukkede, og hovedet hviler tungt på nakkestøtten. Tillidsfuldt og afslappet.

Hånden, der fører kniven, tilhører Omid Dashti. Han er 29 år og ejer barbersalonen, der ligger i Horsens. Sammen med lillebroderen, Rezghar, 26, driver han salonen, hvor der er adgang forbudt for kvinder. Stemning og kvalitet er omdrejningspunktet. 

»Vi skal leve op til vores slogan,« siger Omid og peger på skriften, der pryder vinduespartiet 'Barbershop – tilflugtsstedet for mænd'.

I dag har de tre venner Machai Gordon, Flemming Ege og Kim Pleshardt søgt tilflugt i salonen for at læne sig tilbage, koble af og nyde. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Jazz og retro

»Indretningen er vigtig, for den er med til at skabe stemningen,« siger Omid og hentyder til de nærmest antikke genstande, der dekorerer salonen.

Alt fra kasseapparatet til telefonen med drejeskive til kvinderne på plakaterne, der skræver over lyseblå Vespa’er, stammer fra en tid flere årtier tilbage. Fra grammofonens store svungne guldtragt lyder dæmpede, jazzede toner. Rezghar indrømmer lidt forlegent, at den gamle grammofon kun er for synets skyld. Musikken kommer fra en iPod, han har monteret, så det ser ud, som om det er grammofonen, der spiller. Men tricket virker, og man snyder næsten sig selv til at høre den skrattende lyd af grammofonnål, der zigzagger hen over vinyl.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Kvinder og biler

En anretning af magasiner understreger, at kundeskaren udelukkende består af mænd. Misundelsesværdige biler og letpåklædte kvinder pryder forsiderne. Her skal mænd føle sig som rigtige mænd. 

»Fadøllen, cognacen og jazzen gør det til en mandeting, som vi kan være fælles om,« siger Kim, og Flemming tilføjer:

»Vi kommer ikke kun for at få fjernet hårvækst. Det kan man jo hurtigt klare derhjemme. Stemningen her er autentisk, og det er lækkert, at det hele ikke er supermoderne og hightech. Det gør det til en oplevelse.«

Snit snit

Trods den faretruende skarpe barberkniv er der ingen nervøsitet at spore hos de tre mænd, når de bøjer nakken bagover og venter på kniven. Omid og Rezghar indrømmer dog, at der godt kan ske små uheld. 

»Det er værst om sommeren,« siger Rezghar.

»Mændene kan ikke holde hovedet stille, når der går flotte piger forbi ude på gaden,« griner han, mens skumklatterne splatter ned på håndklædet, der ligger om Machais hals som en hagesmæk. 

Slipper kontrollen

Rezghar tager med begge hænder fat om Machais ansigt og holder det ud i strakte arme. Drejer lidt og vurderer. Der rettes lidt og øjemåles igen, indtil alle linjer er skarpe og perfekt symmetriske. 

»Det er skønt at give sig selv en timeout en gang imellem. Det er ikke så tit, at mænd gør det. Men det føles godt at slippe kontrollen lidt og bare nyde,« siger Machai.

Ved siden af har Omid lagt sidste hånd på Flemming, der langsomt åbner øjnene og rejser sig med et suk.

»Ååh, hvor var det skønt! Det bedste er afslapningen. Og massagen. Og spritten, der river lidt i kinderne bagefter. Og den varme fornemmelse. Og – ja faktisk det hele,« siger han, mens han studerer resultatet i spejlet, stryger sig over hagen og nikker. Tilfreds.  

Læs mere om