Sådan holder du brød, boller og kager frisk og lækkert

Uanset om du bager selv, henter friskbagt brød hos din lokale bager eller lægger brød, kager og boller i kurven i supermarkedet, så har du et ønske om, at brødet kan holde sig frisk og lækkert, til du har spist op. Her får du gode råd til frisk og holdbart bagværk.

Et viskestykke kan være godt til opbevaring af brød.

Pas på brødet – så holder det længere

Brød er en af de madvarer, vi oftest smider ud. Det kan være svært at holde brødet frisk længe nok til, at vi får det spist op. Og både muggent og tørt brød ryger derfor i skraldespanden. Her får du tips til at øge holdbarheden på dit brød.

»Der er en del faktorer, der spiller ind, så brødets holdbarhed forlænges,« siger højskolelærer på Suhrs Højskole, Anne Marie Fogh Larsen, og begynder med dejen:

»Jo mere fugtig og blød en dej er, jo længere kan brødet holde sig frisk. Det vil sige, at som hjemmebager er det en god idé at bage i forholdet 1 del mel til 0,75-0,9 dele vand. Og faktisk er det sådan, at jo mindre mel der er i brøddejen, jo længere kan den holde sig.«

Tilsæt fugtige ingredienser til brødet

Du kan også sikre dig ekstra fugt i brødet ved at bruge kerner, surmælksprodukter eller en havregrød.

»Men med kerner og frø er det vigtigt for holdbarheden, at de er udblødt før tilsætning, da de ellers vil suge vand til sig under hævningen, og det vil medføre, at brødet vil blive mere tørt. Tilsætning af lidt surmælksprodukter, en rest havregrød eller lidt udblødte bønner vil også give en mere blød dej og således forlænge holdbarheden,« forklarer Anne Marie Fogh Larsen og tilføjer:

»Hvis man så også bager med surdej, forlænges holdbarheden igen.«

Bagning og afkøling kræver også omtanke

Nu har du lavet dejen med tanke på ekstra væske og fugtige ingredienser, og du skal have dit bagværk i ovnen.

»Det er vigtigt, at brød bliver færdigbagt,« siger Anne Marie Fogh Larsen.

»Det skal lyde hult, når der bankes i bunden, eller man kan måle centertemperatur, som skal være 98 grader.«

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Undgå madspild ved at bruge gammelt brød

Når brødet ikke er helt frisk længere, men heller ikke er blevet muggent, så kan du stadig bruge det til:

  • Ristet brød
  • Brødcroutoner
  • French toast/arme riddere
  • Bruschetta
  • Brødsalater
  • Tilsætning til fars og supper som jævningsmiddel
  • Hjemmelavet rasp
  • … og hvis der skulle være mere tilbage, så vil fuglene være glade!

Metoden med at tage temperatur, som vi kender det fra tilberedning af kød, anbefaler Anne Marie Fogh Larsen især til store brød bagt med surdej og til bløde deje.

»Her kan det nogle gange være lidt svært at vurdere, om det lyder hult, og når det har fået den fine mørke skorpe, kan man synes, at det er færdigt, men det kan snyde, så tag derfor temperatur på brødet for at være på den sikre side. Det er så synd, hvis det skønne brød er helt klægt indeni.«

Anne Marie Fogh Larsen anbefaler desuden, at brødet bliver afkølet på en bagerist, og at du holder lidt på mundvandet og venter med at skære det, til det er afkølet eller efterbagt.

Brødet skal kunne ånde

Når du skal pakke dit nybagte eller nyindkøbte brød ind, så skal du holde øje med, om brødet kan ånde.

»Pak dit nybagte og afkølede brød ind i smørrebrødspapir, i et rent viskestykke eller i en brødpose, så brødet kan ånde! Det indpakkede brød kan komme i en gammeldags brødkasse, en stentøjsbrødkrukke eller i en brødskuffe i dit køkkenskab. Det er bare vigtigt, at det er rent.«

Bliver du nervøs for, om du får spist dit brød, før det bliver dårligt, så er køleskabet ikke en god løsning. Brød opbevares bedst ved stuetemperatur, så hvis du vil gemme det, er det bedre at fryse det i mindre portioner, der kan tages op efter behov.