Sådan hjælper du dit overvægtige barn

Det kan være svært at vide, hvad man skal stille op, hvis ens barn har fået for mange kilo på sidebenene. Her er læge Vibeke Manniches råd til, hvordan man kan hjælpe sit overvægtige barn

»Sæt grænser for skærmen,«

- Vibeke Manniche, læge og forfatter til bogen "fedt nok - hjælp det overvægtige barn"

Erkend problemet

Den største forhindring for et barns vægttab er, når forældrene ikke erkender, at barnet har problemer med vægten. I det øjeblik de erkender problemet, kan de begynde at ændre på vanerne derhjemme. 

Nye vaner

Børn skal ikke på kur, hvor de dropper sodavand og slik i en måned. De skal ændre livsstil, som holder også på længere sigt. Eventuelle sukkerholdige mellemmåltider skal byttes ud med havregryn eller rugbrød med magert pålæg, og sodavand og saftevand skal byttes ud med vand og mælk. De sunde valg skal være tilgængelige. Drop for eksempel slikskabet og byt det ud med frugt og grønt, der er skåret ud. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Tal med barnet

Pas på med at tabuisere problemet. Børn skal have et rum og et sted, hvor man taler ærligt om deres overvægt, fordi når børn rammer 4-5-års alderen, så kan de godt se, at de er tykkere end de andre. Det er en udbredt misforståelse, at man beskytter dem, når man lyver for dem. Andre børn driller barnet eller fortæller dem, at de er tykke, og det skaber en ensomhed hos barnet, hvis de så ikke kan snakke med forældrene om det. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Et fælles projekt

Forældrene må indstille sig på at lægge desserten på hylden, når deres barn skal tabe sig. Det er lettere for barnet, hvis man tager fælles hensyn, for barnet kommer til at lide et afsavn. Det går ikke, at forældrene sidder og guffer bearnaise og siger, at barnet ikke må få.

Bevæg jer 

Det er vigtigt, at forældre bakker op om, at deres børn får rørt sig. Derfor kan det også være en god idé at gøre motion til et fælles anliggende. Mange børn bliver kørt i bil. Gå sammen eller tag cyklen sammen til skole eller til supermarkedet. Håndbold eller fodbold er gode sportsgrene at gå til, fordi man løber meget samtidig med, at der er et socialt fællesskab, som er god motivation til at komme ud ad døren. Det vigtigste er dog, at børn får rørt sig, og de dyrker noget, som de synes er sjovt. Nogle gange skal de prøve flere forskellige sportsgrene for at finde favoritten. 

Sæt grænser for skærmen

Sæt retningslinjer, så dit barn maksimalt må sidde et vist antal timer foran en skærm om dagen. På samme måde som man sætter retningslinjer for sengetider, eller hvornår de skal være hjemme fra venner. Tag snakken uden for konflikten, og forhandl med dit barn. Det kan være, at barnet siger 4 timer, og forældrene siger 2, og så bliver I enige om 3. Det bliver meget lettere, når man har en aftale.

Giv dit barn præmier 

Det kan være en hjælp at give en lille ting, hvis barnet opnår et mål. Mange studier tyder på, at det virker. Det kan for eksempel være, barnet ikke skal tage på inden for den næste måned. Et 8-årigt barn kan ikke nødvendigvis forstå konsekvensen af sin overvægt, men det kan forstå, at han eller hun får en lille ting, hvis hun holder vægten. Sørg for, det ikke er for store ting, så de bliver kede af det, hvis de ikke opnår målet.

Se på indkøbene

Saml jeres boner, og se, hvad I køber i løbet af en måned, og hvornår de usunde ting ryger i indkøbskurven. Så kan I se, hvor det går galt. Vores egen overbevisning om, hvordan vi spiser, er ikke altid i tråd med virkeligheden.

Sov godt

Sørg for, at dit barn får nok søvn. Der er en sammenhæng mellem fedme og for lidt søvn. 

 

Læs mere om