10 ting børn ikke bør spise
Proteinholdige mælkeprodukter
Børn under 1 år bør ikke få mælkeprodukter med højt proteinindhold.
Børn får generelt rigeligt protein, og blandt andet derfor frarådes mælkeprodukter som ylette, ymer, kvark, Cultura, skyr og fromage frais det første år. For mange proteiner kan skade nyrerne. Sødmælk i større mængder frarådes af samme grund for børn under 9 måneder. Hvis barnet under 1 år skal have surmælksprodukter, så giv sødmælksyoghurt, tykmælk eller A38, der indeholder ca. 3,5 % fedt og max 3,5 gram protein pr. 100 gram.
Gulerødder
Rå gulerødder og andre hårde grøntsager kan være svære for børn under 3 år at tygge ordentligt.
De kan komme til at sætte sig fast i halsen, så sørg for, at gulerødderne er tilberedte eller revet fint. Vær sikker på, at barnet over 3 år er god til at tygge maden godt, før du serverer gulerødder hele eller i stave til børn.
Honning
Giv ikke honning til børn under 1 år. Bakteriesporer fra honningen danner et giftstof i barnets fordøjelseskanal, som kan give sygdommen spædbarnsbotulisme. Det er en alvorlig forgiftning.
Honningens bakteriesporer er ikke på samme måde farlige for børn over 1 år og voksne.
Popcorn
Popcorn kan let sætte sig fast i halsen, så undgå at give popcorn til børn under 3 år.
Rosiner
Børn under 3 år bør ikke spise mere end 50 gram rosiner om ugen.
Rosiner kan have et højt indhold af svampegiften ochratoksin A, som stammer fra skimmelsvampe og kan være kræftfremkaldende. Større børn kan godt spise flere rosiner. Det er det totale indtag af rosiner, der skal begrænses, så det betyder ikke noget, hvis børnene spiser mange rosiner en dag og ingen dagen efter.
Spinat, fennikel, rødbede, selleri
Nogle grøntsager har et højt indhold af nitrat og anbefales først til børn over 6 måneder.
Nitrat er ikke farligt, men i kroppen omdannes det let til nitrit, som i store mængder kan give opkastning og blåfarvning af huden.
Derfor anbefales det, at man ikke giver børn under 6 måneder grøntsager som spinat, fennikel, rødbede og selleri.
Kerner
Mange rugbrød og grovbrød indeholder hele kerner. Hvis barnet ikke tygger kernerne godt nok, kan de komme hele ud i den anden ende.
Derfor har små børn ingen glæde af de hele kerner, og får de for mange, kan de give meget løs afføring. Desuden har hørfrø og solsikkekerner et højt indhold af tungmetallet cadmium, som på længere sigt kan skade nyrerne. Man skal derfor ikke indtage frøene i for store mængder. Det gælder også voksne.
Sesamfrø, pinjekerner, græskarkerner og birkes har et væsentligt lavere cadmiumindhold end hørfrø og solsikkekerner. Der er ikke cadmium i hørfrøolie og solsikkeolie.
Fisk
Fisk er sundt, fordi det indeholder meget D-vitamin, jod, selen og sunde fiskeolier. Men store rovfisk som tun, sværdfisk, sildehaj og gedde indeholder også kviksølv, og børn under 3 år bør derfor højst spise 25 gram om ugen af disse fisk.
Tørret frugt
Tørret frugt og frugtpålæg bør ligesom andre søde sager begrænses, fordi de har et højt energiindhold. Den tørrede frugt har desuden tendens til at klistre sig fast i tænderne, og øger risikoen for huller i tænderne.
Nødder
Server ikke hele nødder og mandler for børn under 3 år. Børn kan ikke tygge dem ordentligt, og stykker af nødder kan let sætte sig fast i halsen. Små børn må gerne spise nødder, hvis de er blendede eller finthakkede.