Podcast: Er der et askebæger til stede?

Rygeloven sendte i sin tid rygerne udenfor døren – men de fik ikke askebægerne med sig. Og nu titter de små cigaretskod frem i byen, på p-pladser og i strandsandet, fordi de fleste cigaretter ryges udenfor. I denne udgave af Samvirke Mellem Linjerne fortæller journalist Christian Garde om cigaretskod, der har en tilbøjelighed til at tiltrække mere affald.

Find »Samvirke Mellem Linjerne« på Apple PodcastSpotifyPodimo eller der, hvor du normalt hører dine podcast.

Fuglerede med cigaretskod i

Skod er på førstepladsen, når danskerne skal nævne, hvilke typer affald der virker mest generende for dem at møde i naturen og i byrummet.

Kilde: Hold Danmark Rent

I gennemsnit ligger der 154 cigaretskod på danske busstoppesteder, viser en analyse, som nonprofitorganisationen Hold Danmark Rent netop har offentliggjort. Men skodproblemet begrænser sig ikke til byerne. Tager man en tur på stranden, vil de bare tæer også ofte kunne fange et skod. Ifølge analysen fra Hold Danmark Rent ligger der i gennemsnit 20 skod på 100 meter strand eller klitter. Går man i skoven, er gennemsnittet 11 pr. 100 meter natursti. Analysen er en optælling af cigaretskod i 23 kommuner af forskellig størrelse.

»Rygeloven har gjort, at ca. 90 procent af al rygning nu foregår ude i det fri og i det offentlige rum, hvor der ikke nødvendigvis er askebægre. Og på 70-80 procent af alle arbejdspladser må der ikke længere ryges. Vi har eksempler på flere tusinde skod udenfor virksomheder, fordi medarbejderne går udenfor, « siger Benny Steen Rasmussen, som er direktør i Hold Danmark Rent.

Det er noget af det du kan høre mere om i denne udgave af Samvirke Mellem Linjerne.

Læs mere om