Pas på vitaminpillerne, når du tager medicin

Tager man flere forskellige slags medicin, skal man være opmærksom på, at de forskellige slags medicin ikke påvirker hinanden i en negativ retning, så man ender med at blive mere syg af medicinen.
medicin

Hvis man tager forskellige slags medicin, skal man være opmæksom på, at de ikke modvirker eller forstærker hinanden. I værste tilfælde kan man ende med at blive endnu mere syg af medicinen, end man var i forvejen.

Medicin og vitaminer kan svække medicin

En slags medicin kan nemt påvirke en anden slags medicin, så den enten svækker eller forstærker virkninger og bivirkninger. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, om de forskellige glas, der står i medicinskabet ikke har en negativ indvirkning på hinanden.

Men det er ikke kun medicin, der kan forstærke eller svække anden medicin. Almindelige vitamin-piller kan også udgøre en række risici over for forskellige slags medicin.

Således kan cancerpatienter, der bruger medicinen fluconazol, risikere at få et for højt blodtryk, hvis de samtidig indtager A-vitamin.

På samme måde kan indtagelse af E-vitamin svække virkningen af medicinen ciclosporin, som blandt andet anvendes af patienter, som har gennemgået en organtransplantation.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Det biologiske system er vi ikke herre over

Når først medicinen er inde i kroppen, har vi ikke længere kontrol over det, og kroppen gør med det, som den selv vil.
Selv om medicinen er blevet grundigt undersøgt, er det ofte svært at vide, hvordan medicinen bliver påvirket af vores hverdag, og de vaner der følger med.

Vi drikker alkohol, tager smertestillende medicin, vitaminpiller og måske naturmedicin. Alt dette kan påvirke den medicin, vi tager i forvejen. Derfor er det også en god idé at tale med sin læge om, hvordan man bedst får medicin til at passe ind i ens hverdag, skriver Institut for Rationel Farmakoterapi.

Det er især ældre mennesker, der skal være opmærksomme på de komplikationer, brugen af forskellige medicin og vitaminer kan give. Dette skyldes især, at det især er ældre mennesker, som ofte bruger flere forskellige former for medicin.

Institut for Rationel Farmakoterapi skriver, at undersøgelser viser, at dobbelt så mange som normalt, tager deres medicin forkert, når de tager fire eller flere slags medicin på én gang.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Forhør dig hos din læge

Risikoen for at tage sin medicin forkert er altså større, jo mere medicin man tager. Noget medicin skal tages i forbindelse med et måltid, andet skal ikke tages i forbindelse med et måltid, noget skal tages inden man går i seng og andet om morgenen, derudover er der den medicin, der kan blive påvirket af, hvad vi indtager i hverdagen så som vitaminpiller. Der er altså mange faldgruber, som kan have indvirkning på, hvor godt ens medicin virker.

Man bør derfor altid forhøre sig hos sin læge angående den medicin man tager, og måske også på apoteket, hvor man køber medicinen.

Læs mere om