Nordiske brød er fantastiske

Smag på den islandske, finske, norske og svenske brødkrumme.

Øverst og nederst de runde finske rieska, i midten det svenske søde lingonbröd, det islandske rugbrød, der koges i en varm kilde eller blot en gryde kogende vand. Til venstre de norske lomper, der kan rulles om en hotdog, pålæg eller skiver af herlig myseost

Nordiske brød er skabt til at mætte og holde længe

Bløde som søsterkager, hårde som knækbrød, lokkende med fyld af tyttebærsyltetøj eller nærende med kartofler i dejen. Norden rummer en verden af brød, der er præget af opfindsomhed, fattigdom, mager jord og et barsk klima. Brødene er skabt til at holde længe og være mættende. De norske fladbrød og svenske knækbrød er opfundet til at opbevare melet hele året, også når den vanddrevne kornmølle var gået i stå på grund af frost eller tørke.

Et nordisk brød kan udgøre et helt måltid i sig selv

Mel til de nordiske brød kan være fra rug, byg og hvede og kan strækkes med bær, ærter eller kartofler, så brødet udgør et helt måltid i sig selv.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Islændinge koger rugbrød i de varme kilder

Tilberedningen er et kapitel for sig. Islændingene pakker deres rugbrød hermetisk ind og koger dem i timevis nedsænket i deres varme kilder. Nordmænd bager deres lomper på panden. Det søde, svenske lingonbrød og det finske rieska, der ligner en bagel, er dog bagt i en almindelig ovn. 

Prøv norske lomper til hotdog eller myseost

Prøv de norske lomper til alt fra hotdog til myseost. Svenske lingonbröd med tyttebærmarmelade er skønne til kaffen. Det saftige islandske rugbrød koger du i en dyb gryde, hvis du ikke lige har en varm kilde i nærheden. Finske rieska, der er inspireret af den store russiske nabo, kan bages af mange slags blandede melsorter, brødet ligner en bagel og flækkes på samme måde. Alle brød smager af Norden, og de er fantastiske til ost, smør og pålæg.

Læs mere om