Ministeren svarer Pernille Skipper: Vi har fjernet halvdelen af PFAS-udledningen

I dette svar på Pernille Skippers klumme i Samvirke skriver miljøminister Magnus Heunicke, at der med forbuddet mod PFAS i tøj, sko og imprægnering fjernes op mod halvdelen af PFAS-udledningen til miljøet, og der arbejdes mod et totalforbud mod PFAS i alle de produkter, hvor PFAS kan undværes

Dette er et svar på Pernille Skippers klumme i Samvirke, som du kan læse her. I klummen efterlyser Pernille Skipper et forbud mod PFAS i langt flere forbrugerprodukter end tøj, sko og imprægnering. 

Magnus Heunicke: Vi arbejder mod et totalforbud mod PFAS

I en klumme i Samvirke efterlyser Pernille Skipper et mere omfattende forbud mod PFAS. Hvorfor ikke forbyde endnu mere? Eller ligefrem al brug af PFAS med det samme, spørger formanden.

Regeringen har netop sammen med alle folketingets partier lanceret Danmarks første nationale handlingsplan mod PFAS-forurening. Vi har afsat 404 millioner kroner til at bekæmpe PFAS. Blandt andet 110 millioner til at rense drikkevand, 100 millioner til at oprense forurenet jord og en øget kontrol af produkter i både fysiske butikker og online handel, for nu at nævne tre ting. Og så har vi som et af verdens første lande indført et forbud mod PFAS i tøj og sko. 

Vi vil meget gerne have et totalforbud mod PFAS alle de steder, hvor vi kan undvære det, og arbejder på at få det indført i hele EU.

Lovgivning mod PFAS tager tid

Men det tager tid at lave lovgivning, og når man laver forbud i et demokrati, skal man være grundig. For hvad med producenterne, forbrugerne og faktisk også miljøet, for hvad batter mest? Alt det skal være på plads, før man kan lancere et forbud, uanset hvad det handler om.

"Jeg kan forsikre Pernille Skipper om, at vi er i arbejdstøjet for at få forbudt så meget PFAS som muligt"
Magnus Heunicke, miljøminister

Derfor skal der indhentes en lang række oplysninger, laves analyser og de berørte af forbuddet skal høres og vejledes. Man skal have proportionerne i orden, så der er en sammenhæng mellem det, man vil opnå, og det det koster, så vi bruger samfundets penge klogest. Den del tager vi meget alvorligt i Miljøministeriet. 

Tøj, sko og tekstiler står for 62% af PFAS-udledningen

Så hvad har vi gjort, når det handler om kampen mod PFAS? Vi har sat os ned og analyseret hele PFAS-området. Og sko, tøj og tekstiler fylder meget, når det handler om de her evighedskemikalier, og de står for hele 62 procent af den samlede udledning af PFAS til miljøet fra det årlige forbrug. Det viser en opgørelse fra det forslag til et EU-forbud mod PFAS, som vi har lavet sammen med fire andre lande.

De næste på listen er medicinsk udstyr med 16 procent, byggevarer med syv procent og såkaldte F-gasser, det er køleanlæg, varmepumper mv., står for fem procent af den samlede udledning af PFAS.

Emballage står for to procent, og her har EU lige besluttet at forbyde PFAS, og kosmetik for 0,1 procent, for at nævne to af de ting, som Skipper fremhæver i sin klumme. Og ifølge kosmetikbranchen er deres forbrug godt på vej til at være nul.

I ministeriet kan vi sagtens se, at der kan være god kommunikation i at forbyde PFAS på en masse af de områder, hvor der ikke er stor udledning, og på den måde spille med musklerne i offentligheden, og høste de billige point.

Men i stedet tog vi fat på de forbrugerprodukter, hvor den klart største udledning kommer fra og derfor også, hvor der vil være størst effekt. På tøj, sko og imprægnering, og vi har fokuseret vores kræfter på tøj og sko, for det udgør langt den største del af tekstilanvendelsen, og er et område, hvor vi ved, PFAS kan undværes.

Med dette forbud fjerner vi op imod halvdelen af PFAS-udledningen til miljøet. Det skal ikke stå alene, og jeg kan forsikre Pernille Skipper om, at vi er i arbejdstøjet for at få forbudt så meget som muligt sammen med kollegaerne fra de andre EU-lande og Norge.

Læs mere om