Redaktionen anbefaler






Oksekød, grønne grøntsager og mandler er eksempler på fødevarer med et højt indhold af jern.
Enhver kvinde, der har født, ved, at det er vigtigt at få jerntilskud under graviditeten. De fleste mødre ved formentlig også, at Sundhedsstyrelsen anbefaler jernholdig mad til det nyfødte barn fra et stykke tid efter fødslen. Men det er ikke kun vordende og nyslåede mødre, der skal være opmærksomme på risikoen for jernmangel.
Ikke kun jernmangel, men også overskud af jern i kroppen kan muligvis være et problem blandt ældre, fortæller Grethe Andersen. Omkring 22% af ældre mænd og 6% af ældre kvinder har høj jernstatus.
»Det er noget, man har fået mere fokus på. Især nu med stenalderkost, hvor der er en hel masse især mænd, der overdriver indtagelsen af kød. Der er ikke nogen, der ved, hvad det kan betyde for dem på langt sigt,« siger hun.
Omkring 4 ud af 10 kvinder på landsplan har eller er tæt på at lide af jernmangel, og især for kvinder i den fertile alder er det svært at få nok af mineralet, viser undersøgelser fra Københavns Universitet og DTU.
De skal derfor have fokus på at få godt med jern gennem kosten, forklarer Grethe Andersen, der er tidligere chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer og nu selvstændig ernæringsekspert.
»Det er altså kvinden, der skal have den store bøf, ikke manden,« konstaterer hun.
Teenagedrenge i voksealderen, veganere og småtspisende skal ligeledes være opmærksomme på, om jerndepoterne er fyldt op, fortæller Grethe Andersen. Hun tilføjer, at voksne mænd og kvinder, der har nået overgangsalderen og i øvrigt spiser sundt og varieret, som udgangspunkt ikke behøver tænke over, om de får jern nok i kosten.
Jern har mange livsvigtige funktioner i kroppen så som at sikre sunde røde blodlegemer og føre ilt rundt i kroppen. Derfor kan jernunderskud blandt andet opleves som:
Symptomerne på jernmangel kommer snigende, og det kan være svært at mærke, om man er i underskud, siger Grethe Andersen.
»Men ved træthed og mange infektioner som forkølelse, betændelser med mere bør man gå til lægen og få tjekket jernniveauet.«
Som eksempler på fødevarer med højt jernindhold kan nævnes:
»Derudover er det en god idé at have lidt kød, fisk eller fjerkræ med i hvert måltid, da det indeholder en faktor, som gør, at optageligheden af alt det jern, der er i måltidet, bliver bedre. Der er også en gavnlig effekt af C-vitamin, som blandt andet findes i alle typer kål, kartofler og citrusfrugter,« siger Grethe Andersen.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10