Redaktionen anbefaler






For de fleste er en halv liter mælkeprodukt og/eller et par skiver ost tilstrækkeligt til at dække det daglige behov for calcium.
Calcium bruges først og fremmest til opbygning og vedligeholdelse af knogler og muskler i kroppen. For at styrke knoglerne i vækstfasen og for senere i livet at modvirke afkalkning af kroppen er det derfor vigtigt for følgende grupper at få nok kalk:
Det betyder imidlertid ikke, at man slipper for at tænke calcium ind i kosten mellem ungdommen og alderdommen, understreger Grethe Andersen, der er tidligere chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer og nu selvstændig ernæringsekspert.
»Knogler, muskelvæv og røde blodlegemer opbygges og nedbrydes gennem hele livet, og derfor har alle i alle aldre behov for calcium og de øvrige mineraler, der bruges i knogler og tænder,« siger hun.
Nye undersøgelser tyder på, at calcium optaget gennem kosten binder fedtet i måltidet og tager det med ud af kroppen. Med andre ord kan calcium muligvis være med til at forebygge overvægt. Samtidig viser forskning, at calcium kan være med til at nedsætte blodtrykket.
Det kan ligeledes være en udfordring at få calcium nok, hvis man tilhører en af disse grupper:
I begge tilfælde vil det være en god idé at tage en drøftelse med sin læge, om hvorvidt man får dækket sit calciumbehov, siger Grethe Andersen.
De tidligste symptomer på calciummangel kan være muskeltræthed, men der kan være mange andre årsager til sådanne symptomer.
Generelt er det meget svært at spotte tegnene på calciummangel, forklarer Grethe Andersen. Er man i underskud i løbet af livet, kommer de alvorlige symptomer og følgesygdomme som for eksempel knogleskørhed først efter mange år.
»Det må man endelig ikke vente på. Knogleskørhed er en sygdom, som nedsætter din livskvalitet meget og øger risikoen for tidligere død efter knoglebrud hos ældre,« siger hun.
Hvis man tror, man kan erstatte komælk med for eksempel mandel-, soja- eller risdrikke og få sit calciumbehov dækket herfra, er man galt på den, understreger Grethe Andersen. Disse alternativer indeholder ikke naturligt calcium. Til gengæld er der samme mængde calcium i alle typer komælk, uanset om det er sød-, let,- mini- eller skummetmælk.
Calcium findes i mejeriprodukter, som de fleste danskere spiser ofte:
Ifølge Grethe Andersen kan børn og voksne sagtens dække behovet for calcium gennem maden. En halv liter mælkeprodukt og /eller et par skiver ost dagligt er tilstrækkeligt, siger hun.
Foruden mælkeprodukter er grønne grøntsager og andre vegetabilske fødevarer kilde til calcium. Veganere og mælkeallergikere skal derfor sørge for at spise ekstra godt med for eksempel:
Samtidig er det vigtigt at spise nok D-vitamin, da dette er nødvendigt for, at kroppen kan optage calcium, forklarer Grethe Andersen.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10