Mærkelige madnavne: Hvorfor hedder det skipperlabskovs?
Skipperlabskovs
Du har muligvis gættet, at navnet skipperlabskovs har noget at gøre med, at den er blevet spist til søs. Det vender vi tilbage til. Før ”skipper” blev føjet til navnet, har retten blot heddet labskovs. Den har været kendt i både Danmark, Norge, England og Nordtyskland, men ingen vil rigtigt tage æren for den, siger madhistoriker Nina Bauer.
»Englænderne mener, det er en nordisk ret. Men den norske ordbog siger, den kommer fra England, og den danske, at den kommer fra Nordtyskland. I Tyskland mener man til gengæld også, at retten kommer fra England.«
Mad med historier
Har du nogensinde spekuleret over, hvem Skipper Labskovs mon kunne være? Om italiensk salat egentlig stammer fra Italien? Eller om Kejser Cæsar spiste cæsarsalat? Samvirke har samlet 10 retter med mærkelige navne og spurgt en madhistoriker om, hvorfor de hedder sådan:
Cæsarsalat
Bøf Stroganoff
Russisk og italiensk salat
Janssons fristelse
Knepkager
Dyrlægens natmad
Amagermad
Arme riddere
Benløse fugle
Navnet beskriver retten
På tysk er labskaus et gammelt ord for stuvning, mens labskaus på norsk betyder sammensurium. Navnet beskriver altså mere eller mindre karakteren af retten:
»En form for kartoffelgrød med salt eller sprængt kød,« siger Nina Bauer og tilføjer, at den engelske lobscouse har fået tilnavnet poor mans dish.
Og så til søs. Der er altså ikke tale om, at retten er opkaldt efter en skipper ved navn Labskovs. Men Retten har været praktisk på havet, fordi det salte kød kunne holde sig længe. Samtidig har det været normalt at udskifte kartoflerne med beskøjter - som kun har gjort retten mere grødet, forklarer Nina Bauer.
Fra fattigmandskost til fine dining
Fru Nimb, som sammen med sin mand grundlagde Restaurant Nimb ved Tivoli i København, fik i slutningen af 1800-tallet øjnene op for fattigmands- og skibsretten. Hos Nimb blev retten løftet op til fine dining, og i 1920’erne kunne man på flere restauranter bestille en luksusudgave af retten.