Navnet beskriver retten
På tysk er labskaus et gammelt ord for stuvning, mens labskaus på norsk betyder sammensurium. Navnet beskriver altså mere eller mindre karakteren af retten:
»En form for kartoffelgrød med salt eller sprængt kød,« siger Nina Bauer og tilføjer, at den engelske lobscouse har fået tilnavnet poor mans dish.
Og så til søs. Der er altså ikke tale om, at retten er opkaldt efter en skipper ved navn Labskovs. Men Retten har været praktisk på havet, fordi det salte kød kunne holde sig længe. Samtidig har det været normalt at udskifte kartoflerne med beskøjter - som kun har gjort retten mere grødet, forklarer Nina Bauer.
Fra fattigmandskost til fine dining
Fru Nimb, som sammen med sin mand grundlagde Restaurant Nimb ved Tivoli i København, fik i slutningen af 1800-tallet øjnene op for fattigmands- og skibsretten. Hos Nimb blev retten løftet op til fine dining, og i 1920’erne kunne man på flere restauranter bestille en luksusudgave af retten.
Opskrift: Skipperlabskovs