Løse diodelygter til cykler er ulovlige

De små og populære diodelygter er forbudte at bruge, hvis de hænger i en elastik og dingler. Bedre lygter vil give større sikkerhed, når cyklisterne færdes på de mørke veje, mener Trafikstyrelsen, der står bag regelændringen, der trådte i kraft i efteråret 2012.
Cyklister på bro i København om vinteren.

Mange cyklister skal købe nye lygter, inden det bliver vinter igen. Diodelygterne er nemlig forbudtte fra 1. november 2012.

Slut med løsthængende diolygter

Diodelygter, der nemt monteres med en elastik, er smarte - men den går ikke. Møder du politiet på en trafikkontrol, risikerer du en bøde, hvis du bruger de løsthængende diodelygter. I 2012 trådte nye regler for montering af cykellygter i kraft, og reglerne foreskriver, at en cykellygte skal kunne fastmonteres. Diodelygterne med elastik falder ikke ind under den betegnelse.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Lygter skal lyse lige forud eller baggud

Reglerne siger samtidig, at lygterne skal lyse lige forud eller lige bagud. Samtidig skærpes kravene til, hvor længe lygterne kan lyse. Nogle diodelygter til cyklen kan kun holde batteri til at lyse kraftigt nok i 20 minutter, selv om kravet er 5 timer.

»De nye regler er en markant forbedring af trafiksikkerheden for cyklister, når vi får krav om, at lygterne skal lyse fremad eller bagud og ikke ned i asfalten, som vi desværre ofte ser det i dag,« siger kontorchef i Trafikstyrelsen, Ib Rasmussen, i en pressemeddelelse.

Ud over at diodelygterne ikke holder batteri særligt længe, kan de kendte diodelygter, der monteres med en elastik, sjældent lyse langt nok til at være godkendt i forhold til reglerne. 

En cykellygte skal nemlig nemt kunne ses 300 meter forfra og bagfra. Det siger Trafikstyrelsens bekendgørelse om krav til cykellygter.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Lys i pedalerne

Alle cykellygter skal mærkes med deres batterilevetid, så det bliver nemmere at finde lygter, som passer til det behov, man har.

Endeligt bliver det nu tilladt at montere gult lys i pedalerne på cyklen. Dog må gult lys ikke erstatte de reflekser, som det allerede nu er et lovkrav at have monteret på pedalerne.

Læs mere om