Kør ordentligt: Sådan bruger du det lange lys korrekt

Du skal kunne nå at bremse op, hvis du ser noget uventet på vejbanen. Derfor skal du altid køre med så meget lys på bilen, at du kan nå at standse inden for lysets rækkevidde. Sådan lyder det fra René Arnt, der er kørelærer og landsformand i Dansk Kørelærer-Union. Bliv opfrisket i reglerne om, hvornår du skal bruge dit fjernlys.

På en uoplyst vej hjælper dit fjernlys dig, så du kan se eventuelle hindringer og nå at bremse ned i tide.

Hvorfor bruge fjernlys?

Fjernlyset – eller det lange lys – på din bil er til, så du kan orientere dig ordentligt på mørke veje, der ikke er oplyst. Det er til din og andres sikkerhed.

Kører du ikke med fjernlys, når du skal, kan du risikere, at du ikke kan nå at bremse ned, hvis der for eksempel går et dyr eller holder en strandet bil uden lys midt ude på vejen. Simpelthen fordi du ikke har nået at se hindringen i god nok tid.

»Du skal altid have så meget lys på din bil, at du kan nå at standse for eventuelle hindringer,« siger René Arnt, der er kørelærer og landsformand i Dansk Kørelærer-Union.

Kig ikke direkte i modkørendes lys

Føler du dig generet af modkørendes fjernlys – også selvom de er længere fra dig, end de behøver blænde ned? 

»Tænk over, om du rent faktisk bliver blændet af modkørendes fjernlys – eller bare irriteret. Du kan undgå at blive blændet, hvis du i stedet for at stirre over i den modkørendes fjernlys kigger over i højre vejkant,« råder René Arnt, kørelærer og landsformand i Dansk Kørelærer-Union.

Hvornår skal du slukke fjernlyset, hvis der kommer en modkørende?

Kører du på en mørk vej, og kommer der en modkørende, skal du blænde ned i passende afstand. Brug eventuelt kantpælene som indikator – der er cirka 100 meter mellem hver kantpæl.

  • Kommer der en modkørende bil eller motorcykel, skal du skifte til nærlys 200 til 300 meter, før I passerer hinanden. 
  • Kommer der en modkørende cykel eller knallert, skal du skifte til nærlys 100 til 150 meter, før I passer hinanden.

Skal du ned i fart, inden du slukker fjernlyset?

Husk, at du skal tilpasse hastigheden til de nye lysforhold, inden du blænder ned. Oftest skal du ned i fart. Hvis du kører 80 kilometer i timen, kan nærlyset ikke lyse vejen tilstrækkeligt op til, at du kan nå at bremse, hvis du ser en eventuel hindring.

Du behøver altså ikke blænde ned på en lang, lige strækning, allerede når du kan se den modkørendes forlygter. 

Tænd fjernlyset igen, når du har passeret den modkørende bil, hvis der ikke er flere modkørende trafikanter.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvad hvis du kører bag en anden bil?

Når du kører bag ved en anden bil, kan fjernlyset fra din bil let genere den forankørende. 

Sluk derfor fjernlyset, når du nærmer dig den – som tommelfingerregel cirka 110 til 130 meter før. Husk at holde en passende afstand på minimum på 3 sekunder til forankørende. 

Du må her godt køre hurtigere, end hvad dit nærlys rækker til, fordi den forankørende lyser vejen op. Vær dog opmærksom på, at der stadig kan komme modkørende, sving, bakker og andet, der gør, at den forankørende skal ned i fart – og derfor også dig.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Blænd ikke modkørende tog

Du må ikke blænde modkørende tog. Kører du langs skinner, og kommer der et tog, skal du blænde ned. 

Du behøver ikke blænde ned, hvis du kører forbi et hus, der ligger på en uoplyst vej. Vælger du at gøre det af høflighed, skal du huske at tilpasse hastigheden til nærlysets rækkevidde, inden du skifter til nærlys.

På bakker skal du skifte til nærlys, lige før den modkørendes lygter bliver direkte synlige.

Læs mere om