Klimavenlig rengøring – her er 5 gode råd

Skrap rengøring behøver ikke betyde skrappe rengøringsmidler og højt energiforbrug. Du kan sagtens give skidt og snavs kamp til stregen og samtidig have god klimasamvittighed. Her er 5 gode råd til en grøn og ren hverdag

Rådet for Bedre Hygiejne, der er en samling af danske læger og fagpersoner inden for hygiejne, har et godt råd, du bør følge, når du gør rent: Husk rækkefølgen under rengøring – det reneste først, det mest snavsede/smittefarlige til sidst. Det gælder både generelt og rum for rum.

1. Drop afløbsrens og andre meget kraftige kemikalier i afløbet

Drop kemisk afløbsrens, hvis dine afløb lugter. Det er en dårlig handel både for dig og naturen – og ofte også for dine afløbsrør. I stedet for kan du bruge noget så simpelt som klør fem og kogende vand – helst ikke samtidig dog. Fjern først så meget skidt, som. du kan komme til, og hæld derefter en kedel eller 2 med kogende vand i afløbet. Kemiske midler som afløbsrens, kaustisk soda og klorin er skadeligt for miljøet og afløbet. De er stærkt ætsende og kan ødelægge installationen, hvis den er gammel.

Her kan du læse mere om, hvordan du holder afløb lugtfri og rene.

 

2. Brug de rigtige rengøringsmidler til rengøringsopgaven

Lad være med at bruge et universalrengøringsmiddel, hvis det kun er én slags smuds, der skal fjernes. Er det kalk, du skal fjerne, så kræver det syre, og så er det unødvendigt at bruge et produkt, der desuden kan blege, virke fedtopløsende og desinficere. De fleste kan klare sig med simple rengøringsmidler: Håndopvaskemiddel, afkalkningsmiddel, brun sæbe og et toiletrengøringsmiddel. Vælg altid miljømærkede rengøringsmidler.

Her kan du læse mere om at mindske brugen af skrappe kemikalier.

 

3. Vask vinduer i genbrugsvand

Vand fra kondensbeholderen i en tørretumbler er stort set uden kalk og er perfekt at bruge, når du pudser vinduer, fordi det ikke giver striber på glasset. Du kan også bruge vandet til dampstrygejernet – men her bør du filtrere vandet gennem et kaffefilter for at fjerne fnuller og småtråde. Husk, at tørretumbleren er en strømsluger, så brug den med omtanke.

Her kan du læse mere om at bruge vandet fra tørretumbleren og her er gode råd til vinduespudsning.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Særlige rengøringshensyn under corona

Gør rent som normalt med vand og rengøringsmiddel. Kun hvis der er smitte i husstanden, skal du vælge stærkere rengøringsmidler som for eksempel klor. Hold de områder, du tit rører ved, særligt rene. Det er blandt andet dørhåndtag, greb på låger og køleskab, kontakter og lignende.

Her kan du læse mere om, hvordan du bør gøre rent for at mindske smitterisikoen under corona.

4. Sænk temperaturen på vaskemaskinen – og skift dit øje ud med en ske

Hovedparten af de ting, der havner i vasketøjskurven, kan sagtens blive rent ved 30 grader, så længe man har med et vaskemiddel at gøre, hvor der står på pakken, at det vasker rent ved 30 grader eller under. Skjorter, T-shirts, bukser, sokker, gardiner og duge er blot nogle af de ting, du uden bekymring kan give en tur i vaskemaskinen ved en lavere temperatur – og dermed spare energi på opvarmningen af vandet.

Husk også at dosere vaskemidlet korrekt. En undersøgelse konkluderede for et par år siden, at 42 procent af danskerne doserer på øjemål. Hvis du er en af dem, så bør du overveje at skifte dit øje ud med en ske – altså når du skal afmåle mængden af vaskemiddel, så du ikke kommer til at overdosere.

Her kan du læse mere om, tøjvask på lavere temperatur.

 

5. Husk de gode gamle husråd – og natron 

Natron bruges som hævemiddel, når du bager, men du kan også bruge natron mod halsbrand, i tomatsovs og til fodbad. Og så er natron et udmærket middel til lettere rengøring, for eksempel at gøre køkkenvasken pæn og ren, til at rense tæpper og fjerne uønsket lugt. Hvis det var blevet ”opfundet” i dag, ville det nok blive betegnet som lidt af et mirakelmiddel.

Her kan du læse, hvordan du får en flot, ren køkkenvask med natron – og her er 10 andre ting du kan bruge natron til.