Kig på dit barn og ikke din mobil

Snart sagt alle har i dag en kameratelefon. Derfor kan det også være nærliggende at hive den frem, når dit barn kommer til verden. Psykolog Niels Peter Rygaard med speciale i omsorgssvigt og tilknytningsforstyrrelser maner til mobil forsigtighed, når dit barn bliver født.

Det er fristende at knipse løs og forevige den lille ny, men det kan gå ud over kontakten til barnet.

Tilknytning er kimen

Når et barn kommer til verden, har det brug for omsorg og kontakt helt fra starten af. For selv om menneskearten har nogle millioner år på bagen, har vores hjerner ikke ændret sig.

”Når et barn bliver født, har det brug for at have gensidig kontakt med sin mor. Det sætter gang i en masse gener, som er med til at strukturere barnets hjerne. Barnet reagerer på følelsesmæssig respons og bruger den til at forstå den verden, det er kommet ind i,” siger psykolog Niels Peter Rygaard.

Den respons får barnet bedst ved at være tæt på sin omsorgsgiver, altså moderen eller faderen. Niels Peter Rygaard forklarer, at menneskehjernen modsat for eksempel krybdyrs er ufærdig ved fødslen. Det er, så mennesket kan tilpasse sig den sociale sammenhæng, det kommer til at leve sit liv i.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

5 ting, der er vigtigt for dit barn de første år

1. Ager rytmisk i samspil med dit barn. Det kan du gøre fysisk ved for eksempel at vugge det, men også ved at lade det forstå, der er tid for leg og tid for hvile.

2. Sørg for gensidig kontakt. Jo oftere, der er opmærksom kontakt mellem dit barn og dig, jo bedre og hurtigere udvikler barnet sig mentalt.

3. Søg dit barns sensitivitet. Du skal hele tiden lægge mærke til, hvordan dit barn svarer og indrette dine svar efter barnet. Skal I for eksempel spise og barnet er trist, er det vigtigt først at trøste og siden spise. Hver ting til sin tid.

4. Føl med, men ikke som dit barn. Hvis barnet bliver ked af det eller endog hysterisk, skal du vise medfølelse, men ikke indlevelse. Det gør børn trygge, at de ikke projicerer deres sindstilstand over på forældrene.

5. Tal om tingene. Du skal ikke bare tale overfladisk med dit barn om, hvad I laver lige nu, eller hvordan det har det. Forklar og få dit barn til at forklare, hvorfor I føler, som I gør. Det kaldes  indlevelsestræning, og hvis dit barn forstår, at når mor går ud af døren, bliver hun ikke væk, får barnet lettere ved at agere senere i livet.

Hvad er dit bedste råd til nybagte forældre med kløe i mobiltelefonen?

Lise Jensen, Vicechefjordemoder ved Aalborg Universitetshospital:

”Både mor og far har for det meste mobil med, og de skal passe på med at være for optagede af kontakten med omverdenen i stedet for med deres nye barn.
De første 2 timer af dit barns liv er helt specielle. Barnet er på, og alle instinkter har frit spil. Her skal de finde ud af, at de er i livet og udvikle sutteinstinktet i den tid. De børn som kan sutte i løbet af de første par timer har efterfølgende lettere ved at amme.

Jeg tænker nok, venner og familie kan vente de 2 timer, før de får besked.

Niels Peter Rygaard, psykolog med speciale i omsorgssvigt og tilknytningsforstyrrelse:

Giv dig og dit barn fred og luk af for omverdenen.
Man kan godt sige til venner og familie, at man har brug for fred til at være forældre den første korte tid.

En god regel er, at du skal vente med at bruge mobil og computer, til barnet sover og lægge den væk igen, når det vågner.

Nu om dage skal man beslutte sig for at være sammen i højere grad end før, hvor hvert familiemedlem ikke havde en smartphone, tablet, computer og så videre.
Som familie skal du skabe et beskyttet univers omkring dig og dit barn. Det kræver selvdisciplin, men det er godt for dit barns indlæring.

Læg mobilen i lommen og barnet på maven

Vicechefjordemoder på fødegangen på Aalborg Universitetshospital Lise Jensen oplever, at forældre fra tid til anden kan have travlt med at tage billeder af deres nye guldklump i stedet for at holde kontakten til barnet.

”Jeg vil ikke sige, det er noget, vi oplever som et problem på vores fødestuer, men vi nævner til fødselsforberedelserne, at man skal huske at holde kontakt til sit nyfødte barn det første stykke tid, og så må billeder til venner og familie vente lidt,” siger Lise Jensen.

De første 2 timer med baby er afgørende

Hun forklarer, at de første 2 timer er afgørende for mange ting i barnets første tid, og at man skal tilstræbe at have direkte kontakt med sit barn sammenlagt 1 time ud af de første 2 timer i verden.

”De mødre, som helt fra starten af får barnet op på maven, så det kan opleve uafbrudt hud mod hud-kontakt fra starten af sit liv, finder, at de oftest har lettere ved at komme i gang med at amme. Hud mod hud er et vigtigt kvalitetsparameter, som vi måler på. Det øger øjenkontakten og trygheden mellem mor og barn, og barnet lærer sin mor at kende, ” siger Lise Jensen.

Børn bliver robuste af kontakt

Giver du dit barn nærvær og kontakt helt fra starten af dets liv, giver du det mere selvværd og gør det mere robust. Det lyder simpelt, men ifølge Niels Peter Rygaard, er det meget ligetil.

”Børn med følelsesmæssigt fjerne forældre bliver ensomme og har svært ved at blive forstået, fordi de ikke kan gøre sig forstået. Din opmærksomhed og gensidighed sætter barnet i gang. Det vigtigste er berøring. Hjernen fungerer bedre, når der er kontakt, og det skaber tilknytning. Hvis man ikke ofte tager barnet op, får det svært ved tilknytning senere,” siger Niels Peter Rygaard. 

Der skal opstå kontakt mellem barn og omsorgsgiver. Den kontakt er man meget parat til, når man lige er blevet født. Selv om et spædbarn tilsyneladende ikke reagerer, kan det godt have stor hjælp af opmærksomhed og at blive talt til. 

”Mobiltelefoner er nyttige til mange ting, men de flytter opmærksomheden et andet sted hen. Når dit barn er blevet født, er det fint at ringe hjem og sige juhuu til venner og familie, men hvis man konstant hænger på telefonen, går det galt, siger Niels Peter Rygaard.