Sådan passer du på dine tænder, når du er gravid

Når man er gravid, er der tryk på hormonerne. Det giver en del forskellige følgevirkninger fra trang til syltede agurker, opsvulmede ankler, ondt i ryggen og meget mere. Også tænderne kan blive ramt af det nye liv, der er på vej. Samvirke har hørt tandlægeforeningen, hvad man skal være opmærksom på med sine tænder, når man er gravid.

Skyl og husk at børste tænder

Nogle gravide får særlig hang til søde sager, og så er det vigtigt at være ekstra påpasselig med sin mundhygiejne og ikke springe tandbørstningen over. Skyl mund med vand, når du har spist eller drukket noget sukkerholdigt.

Hold munden ren

Uanset tilstand skal du sørge for at børste tænder med flourtandpasta, for det beskytter tænderne bedst. Husk tandtråd og -stikker.

Hvis du kaster op

Morgenkvalme og opkastning er vist ikke fremmed for mange gravide. Opkast indeholder mavesyre, som han være hårdt for emaljen på tænderne. Det er ikke en god ide at børste tænder umiddelbart efter opkastning, da syren har blødgjort emaljen og tandpasta indeholder en lille smule slibemiddel. Skyl i stedet munden grundigt med vand og vent til senere med at børste tænderne.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvis gummerne bløder

Under en graviditet er kroppen fuld af hormoner, og de kan også påvirke dit tandkød. Mange oplever, at tandkødet er ekstra følsomt under graviditeten, og at de let kommer til at bløde under tandbørstning. 
Du skal dog fortsat børste tænder, som du plejer, og rense med tandtråd, -stikker. Hvis du undlader at børste tænder, får bakterierne frit spil, og så får du let huller.

Tandlægen er kun et opkald væk

Hvis du er i tvivl om dine tænders velbefindende, er det altid en god idé at kontakte din tandlæge for råd og vejledning.

Held og lykke med graviditeten og tillykke med barnet.