Kan man smøre stemmen, når man er hæs?
Det hjælper ikke meget at drikke væske, hvis man først er blevet hæs
Ja og nej. Hvis man først er blevet hæs, hjælper det ikke stort at drikke væske. Det kan føles lindrende med en varm kop te – gerne med honning og ingefær – men det er ikke det, der skal til for at afhjælpe tilstanden. Det fortæller logopæd og sangpædagog Inge Brink Hansen, der underviser virksomheder og private i korrekt stemmebrug.
”Der kan være flere forskellige årsager til, at man bliver hæs. Man kan overbelaste sin stemme for eksempel til en koncert, hvor man skråler med på sangene, eller på en bytur, hvor man har forsøgt at overdøve de andre i lokalet. Hæsheden kommer af, at slimhinderne på stemmelæberne simpelthen er blevet slidte og hæver op,” siger hun.
Brug stemmen roligt og blødt
Når det sker, skal man sørge for at skåne sin stemme, så slimhinderne får mulighed for at hele igen. Man skal dog ikke lade helt være med at bruge stemmen – medmindre det gør decideret ondt, siger Inge Brink Hansen.
”Det bedste, man kan gøre, er, at bruge stemmen så blidt og roligt som muligt. Det svarer lidt til, hvis man har forstuvet sin ankel. Så skal man heller ikke lade være at bruge den, men gerne hjælpe den i gang med blide øvelser.”
Lav øvelser og lad være med at hviske
Ligesom man kan genoptræne sin ankel, kan man også lave stemmeøvelser, hvis man er blevet hæs, for at regenerere det væv, der er gået i stykker. For eksempel kan man nynne på bogstavet M. Omvendt er det – måske overraskende for mange – en dårlig idé at begynde at hviske, fordi det faktisk overanstrenger stemmen mere, end det gavner, siger Inge Brink Hansen.
Stemmen skal smøres hver dag
Selvom en kop te ikke er nok til at slippe af med hæsheden, når først skaden er sket, så er udtrykket at ”smøre stemmen” alligevel helt på sin plads. Opholder man sig for eksempel i et lokale med tæt og tør luft, kan et glas vand som bekendt hjælpe på tørhed og kriller i halsen.
Og helt grundlæggende er det godt for stemmen at sørge for at drikke nok, siger Inge Brink Hansen. Slimhinderne på stemmebåndene er nemlig afhængige af en stabil væskebalance for ikke at tørre ud. Gør de det, stiger risikoen for at blive hæs, forklarer hun.
Undgå alkohol
Men det er ikke alle former for væske, slimhinderne har godt af at blive badet i. Alkohol har f.eks. den stik modsatte effekt, fordi det er vanddrivende, og man derfor risikerer at rykke væskebalancen. En aften, hvor man kombinerer alkohol og høje samtaler, er altså ekstra hård for stemmebåndene. Tilføjer man cigaretrøg, der også har en udtørrende og irriterende effekt, har man de bedste forudsætninger for at overbelaste stemmelæberne og vågne hæs op næste morgen.
Har man halsbetændelse, skal stemmen have helt ro
Hvis man er hæs og har ondt i halsen på grund af en virus, er det bedst at lade helt være med at bruge stemmen, til man er i bedring, siger Inge Brink Hansen. Først når det begynder at føles rart, kan man følge samme fremgangsmåde som ovenfor: Blid stemmebrug og evt. kombineret med øvelser.
Da der også kan være andre årsager til hæshed, skal man altid søge lægehjælp, hvis hæsheden varer i mere end 3 uger, anbefaler Inge Brink Hansen.