Bliver man syg af at sidde i træk?

Der er mange andre risikofaktorer, som er større end træk, hvis man vil undgå infektionssygdomme. 

Den tilsigtede naturlige ventilation opnår du ved at lufte ud gennem åbne døre og vinduer eller have ventilationsventiler og andre ventilationsåbninger, som bidrager med frisk luft til huset. 

Den utilsigtede naturlige ventilation sker gennem utætheder i huset, som enten skyldes dårlig isolering eller revner og sprækker i husets ydervægge, tag eller gulve.

Kilde: Bolius

Husk, at forkølelse og influenza er infektionssygdomme

Ja, jeg vil tro, der er en større sandsynlighed for at blive forkølet, hvis du sidder i træk i længere tid,« siger professor i eksperimentel virologi Allan Randrup Thomsen fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.»Men man skal huske, at forkølelse og influenza er infektionssygdomme. Man skal altså smittes for at blive syg. Hvis du sad på indlandsisen i stiv kuling, og der ikke var andre mennesker, ville du ikke blive forkølet eller få influenza, fordi der ingen er, som kan smitte dig,« forklarer Allan Randrup Thomsen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Kolde fødder giver større risikoEn amerikansk undersøgelse har vist, at hvis du afkøler fødderne, giver det en større risiko for at udvikle forkølelsessymptomer. Det kan sammenlignes med at være udsat for træk, da man også her afkøles lokalt. Afkøling et sted på kroppen kan føre til, at blodbanerne trækker sig sammen, og blodet trækker sig væk fra hænder, ører og næse for at beskytte og varme hjerne og hjerte. Men mindre blod i næseslimhinderne betyder også færre immunceller til at forsvare og kæmpe mod invaderende vira. »Da en del af os går rundt med virus i næsen, der under normale omstændigheder ikke udvikler sig til infektion, kan en afkøling betyde, at den virus, vi har i næsen, får lov at udvikle sig,« siger Allan Randrup Thomsen.

Men der er mange andre risikofaktorer, som er større end træk, hvis man vil undgå infektionssygdomme. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Det er farligere ikke at få motion, sund kost og god søvn»Jeg vil mene, at god hygiejne er vigtigere. Desuden er det farligere ikke at få motion, sund kost og god søvn end at blive udsat for træk. For den generelle sundhed er afgørende for, om en smitte bliver til en infektion,« siger Allan Randrup Thomsen.Mange mennesker hævder også, at de risikerer at få hold i nakken af at sidde i træk. Per Kjær, lektor ved Center for Sundhed i Muskler og Led på Syddansk Universitet, mener ikke, at den frygt står mål med den reelle risiko:

»Der findes mange hypotetiske forklaringer om afkøling, nedsat blodgennemstrømning, muskelspænding og smerte. Men rent videnskabeligt kan det ikke dokumenteres. Så  træk kan give hold i nakken, men det er formentlig sjældent.« 

Læs mere om