Er det corona, forkølelse eller influenza? Kend forskel på symptomerne

Vinter er højsæson for sygdomme, men hvad er du ramt af? Corona, forkølelse og influenza har ikke helt de samme symptomer. Se en liste over, hvilke symptomer der hører til hvilke sygdomme

3 virusbårne sygdomme – men lidt forskellige symptomer

Vinteren er højsæson for sygdom. I månederne fra november til april er der en højere forekomst af sygdomme som influenza og forkølelse end resten af året. Det kolde vejr får os til at rykke indendørs, og indenfor spreder sygdomme sig nemmere: Vi opholder os tættere på hinanden, og luften skiftes ikke ud på samme måde som udendørs.
 
I vinteren mellem 2020 og 2021 findes også en udbredt smitte med coronavirus, der giver sygdommen covid-19. Både influenza, forkølelse og covid-19 skyldes smitte med virus, og mange tilfælde er symptomerne på smitte ens. Alligevel er der nogle symptomer, der kun optræder ved 1 eller 2 af de 3 sygdomme. I skemaet længere nede i artiklen kan du se et overblik over, hvilke symtomper der ofte optræder ved de forskellige sygdomme

Hvad er de almindelige symptomer ved coronasmitte?

Covid-19, som er sygdommen, du får, hvis du bliver smittet med den nye coronavirus, har flere typiske symptomer, og er du smittet, har du oftest mindst 1 af de 3 nedenstående symptomer:

  • Højere kropstemperatur/feber
  • Vedvarende hoste
  • Ændring i eller tab af smags- og/eller lugtesans

Det er vigtigt at understreget, at myndighederne i januar 2022 endnu ikke har offentliggjort et klart og enslydende sygdomsbillede for omikronvarianten, som er den dominerende variant i Danmark.

Umiddelbart er der tegn på, at omikron hos nogle kan give mildere symptomer end tidligere varianter - især hvis man er vaccineret med 2 eller 3 stik eller har været ramt af corona før.

Feber kan skyldes både influenza og covid-19, mens tab af smags- og lugtesans typisk kun skyldes coronavirus

Feber, hovedpine, løbende næse og ømme led er alle symptomer på vinterens mest udbredte sygdomme: forkølelse og influenza. Men er du smittet med coronavirus, kan du opleve samme symptomer. Enkelte symptomer adskiller sig dog fra sygdom til sygdom. Tabet af smags- og lugtesans er for eksempel mere udbredt blandt danskere smittet med coronavirus end danskere, der er forkølede.

Hvad er de typiske symptomer for covid-19, influenza og forkølelse?

I skemaet herunder kan du se de typiske symptomer ved de 3 virusbårne sygdomme. Skemaet tager ikke højde for omikronvarianten, da der ikke ligger nogen officiel liste over, hvilke symptomer, infektion med omikronvarianten af covid-19 giver:

Hvis jeg nyser, er jeg så smittet med coronavirus?

Nys er ikke et hyppigt forekommende symptom på de tidligere varianter af coronavirus. Derfor vurderede myndighederne: at medmindre du har feber, hoste eller har mistet smags- eller lugtesansen, er der formentlig ikke risiko for, at du har covid-19.

Omikronvarianten inficerer oftere og hurtigere de øvre luftveje. Det er blandt andet det, der er medvirkende til, at smittespredningen er så stor og hurtig. Smitte i de øvre luftveje kan for nogle give nys som et af symptomerne.

Det sikreste svar er en test

Listen er ikke udtømmende, og du kan godt være smittet med corona og have symptomer, der ikke er på listen eller står som ikke-forekommende eller som ikke hyppige forekommer. Det sikreste svar på, om du er smittet, er altid en coronatest. I januar 2022 lyder anbefalingen fra myndighederne, at det kun er personer med sygdomssymptomer eller nære kontakter, der skal booke en PCR-test. Andre kan "nøjes" med en kviktest eller en selvtest.

Artiklen er opdateret og faktatjekket i januar 2022.

Husk: Informationerne her var gældende på det tidspunkt, Samvirke udgav artiklen. Er du i tvivl om, om du er ramt af corona eller en af de typiske vintersygdomme, så kontakt din læge.

Du kan altid læse myndighedernes opdateres informationer om corona på coronasmitte.dk

Samvirkes julebanner

Læs mere om