Redaktionen anbefaler






Du kan godt bruge vand direkte fra den varme hane, når du skal oplæse gær til dit bagværk, vurderer to eksperter.
Er du en af de mange, som møjsommeligt varmer koldt vand op, når du skal opløse gær til dit bagværk? Eller tager du blot lidt lunkent vand direkte fra hanen? Samvirke har spurgt 2 eksperter om, hvad risikoen er for henholdsvis sundhedskadelige bakterier og metaller i det færdige bagværk, hvis man benytter vand fra den varme hane, når gæren skal smuldres.
I forhold til bakterier fra varmtvandssystemet, behøver du som udgangspunkt ikke være nervøs, siger seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet Søren Aabo.
»Ved normal bagning ender temperaturen på 95 grader eller derover, så potentielt sygdomsfremkaldende bakterier fra hanevandet dør.«
Risikoen i Danmark er generelt ganske lille for, at der overhovedet er sygdomsfremkaldende bakterier i det varme vand fra hanen, som kan gøre mennesker med almindeligt helbred syge, siger Søren Aabo. Alligevel fraråder han, at man drikker varmt eller lunkent vand direkte fra hanen.
Mennesker, der er særligt følsomme over for infektioner, skal være ekstra påpasselige med vand direkte fra hanen. Det gælder især små børn, ældre og syge. F.eks. bør vand til modermælkserstatning altid koges, inden brug de første 4 måneder af barnets levetid, anbefaler Sundhedsstyrelsen.
Årsagen er, at der i nogle varmtvandssystemer kan opstå problemer med legionellabakterier. Bakterien dør, hvis temperaturen kommer over 50-60 grader, som den gør i langt de fleste varmtvandssystemer, men der kan altså være undtagelser. Og selvom legionella smitter gennem luftvejene – og ikke gennem tarmsystemet – er det en god ide at være varsom, lyder anbefalingen.
Vandet fra den varme hane kan desuden indeholde metaller fra varmtvandsbeholder, rør og fittings, som kan smitte af, når vandet varmes op og står stille, som det gør i mange varmtvandsystemer. Det forklarer Hans-Jørgen Albrechtsen, som er professor på DTU Miljø. Nogle af metallerne kan være usunde i for store mængder. I forhold til at tage lidt lunkent vand til at oplæse gæren, når du bager, er sundhedsfaren dog begrænset, vurderer han.
»Det er jo ikke voldsomt meget, der ender i en skive brød, så ud fra en helhedsvurdering, tror jeg ikke, det gør den helt store forskel om man tager vandet fra den kolde eller varme hane,« siger han.
Der er altså ikke grund til store blinkende advarselstavler, når du bager. Men for at være sikker, kan man jo ligeså godt tage vandet fra den kolde hane og varme op, siger Hans-Jørgen Albrechtsen.
Som udgangspunkt anbefaler han altid at bruge vand fra den kolde hane, når det skal indtages – især hvis der er tale om store mængder som til f.eks. te og kaffe.
Artiklen er opdateret 11.december 2018
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10