Kan jeg bruge lunkent vand fra vandhanen, når jeg skal bage?

Du kan som udgangspunkt godt bruge lunkent vand direkte fra vandhanen, når du bager boller og brød på almindelig vis - uden at skulle bekymre dig om sundhedsskadelige bakterier eller metaller fra varmtvandsystemet, vurderer to eksperter. Vil du gå med livrem og seler, så tag vand fra den kolde hane og varm det op.
Nybagt brød på et skærebræt

Du kan godt bruge vand direkte fra den varme hane, når du skal oplæse gær til dit bagværk, vurderer to eksperter. 

Er der risiko for farlige bakterier eller metaller fra varmtvandsystemet?

Er du en af de mange, som møjsommeligt varmer koldt vand op, når du skal opløse gær til dit bagværk? Eller tager du blot lidt lunkent vand direkte fra hanen? Samvirke har spurgt 2 eksperter om, hvad risikoen er for henholdsvis sundhedskadelige bakterier og metaller i det færdige bagværk, hvis man benytter vand fra den varme hane, når gæren skal smuldres.  

Bakterierne dør under bagningen

I forhold til bakterier fra varmtvandssystemet, behøver du som udgangspunkt ikke være nervøs, siger seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet Søren Aabo.

»Ved normal bagning ender temperaturen på 95 grader eller derover, så potentielt sygdomsfremkaldende bakterier fra hanevandet dør.«

Meget lav risiko for sygdomsfremkaldende bakterier i hanevand 

Risikoen i Danmark er generelt ganske lille for, at der overhovedet er sygdomsfremkaldende bakterier i det varme vand fra hanen, som kan gøre mennesker med almindeligt helbred syge, siger Søren Aabo. Alligevel fraråder han, at man drikker varmt eller lunkent vand direkte fra hanen.

Pas ekstra på, hvis du er følsom overfor infektioner

Mennesker, der er særligt følsomme over for infektioner, skal være ekstra påpasselige med vand direkte fra hanen. Det gælder især små børn, ældre og syge. F.eks. bør vand til modermælkserstatning altid koges, inden brug de første 4 måneder af barnets levetid, anbefaler Sundhedsstyrelsen.

Vær opmærksom på legionella

Årsagen er, at der i nogle varmtvandssystemer kan opstå problemer med legionellabakterier. Bakterien dør, hvis temperaturen kommer over 50-60 grader, som den gør i langt de fleste varmtvandssystemer, men der kan altså være undtagelser. Og selvom legionella smitter gennem luftvejene – og ikke gennem tarmsystemet – er det en god ide at være varsom, lyder anbefalingen.

Varmtvandsbeholder og rør kan afgive metaller 

Vandet fra den varme hane kan desuden indeholde metaller fra varmtvandsbeholder, rør og fittings, som kan smitte af, når vandet varmes op og står stille, som det gør i mange varmtvandsystemer. Det forklarer Hans-Jørgen Albrechtsen, som er professor på DTU Miljø. Nogle af metallerne kan være usunde i for store mængder. I forhold til at tage lidt lunkent vand til at oplæse gæren, når du bager, er sundhedsfaren dog begrænset, vurderer han.  

»Det er jo ikke voldsomt meget, der ender i en skive brød, så ud fra en helhedsvurdering, tror jeg ikke, det gør den helt store forskel om man tager vandet fra den kolde eller varme hane,« siger han.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Brug koldt vand i kaffevandet for en sikkerheds skyld

Der er altså ikke grund til store blinkende advarselstavler, når du bager. Men for at være sikker, kan man jo ligeså godt tage vandet fra den kolde hane og varme op, siger Hans-Jørgen Albrechtsen.

Som udgangspunkt anbefaler han altid at bruge vand fra den kolde hane, når det skal indtages – især hvis der er tale om store mængder som til f.eks. te og kaffe.

Artiklen er opdateret 11.december 2018

Læs mere om