Hvorfor skal man bruge koldt vand til madlavning?
Jeg har lært, at man kun skal bruge det kolde vand i hanen til madlavning. Er det rigtigt, at koldt vand er bedst, og gør det nogen forskel, hvilke rør vandet løber i?
Tine, København
Svar fra Winnie From Thesbøl
Brug vand fra koldtvandshanen, og lad vandet løbe lidt før brug. Vand fra varmtvandshanen kan indeholde bakterien legionella pneumophilia, der kan give »legionærsyge«.
Bakterien trives bedst ved 20-50 grader altså i varmtvandsreservoir. Den spredes via dråber, så når bruseren forstøver det varme vand, kan man inhalere de fine dråber og få bakterierne ned i lungerne. Sygdommen kan være dødelig. Bakterien overlever ikke 60 grader, så bruger du varmt vand i mad, skal maden opvarmes til over 60 grader, da der altid er en teoretisk mulighed for at indsnuse vanddråber.
Især gamle og tærede rør kan give vand med rester af tungmetaller. Lad derfor både koldt og varmt vand løbe. Nikkel fra vand, der »står i vandhanen«, kan udløse allergier, og kobberrør, der ertærede, kan afgive det giftige tungmetal cadmium.
Vandhaner købt i Østasien bør undgås. De har vist sig at indeholde bly langt over de grænseværdier, vi arbejder med her i landet. De importerede vandhaner stammer fra lande, der anvender forskelligt metalskrot til nye vandhaner.
Winnie From Thesbøl er mad-, måltids- og husholdningskonsulent og cand. pæd.