Hvornår må vi gerne desinficere?

Ifølge Miljøstyrelsen har desinfektionsmidler ingen berettigelse i vores private liv. Der er altså hverken grund til at bruge håndsprit efter toiletbesøg eller krasse antibakterielle rengøringsmidler. Der er dog enkelte undtagelser, hvor du gerne må desinficere. Bliv klogere på dem her:

Det kan være en god idé at desinficere sine hænder inden et måltid, når man er ude at rejse. Her møder vi nemlig bakterier, som vi ikke konfronteres med til daglig. 

I sommerhusets spabad eller pool

Det er både afslappende og sjovt med spabad eller pool i det lejede sommerhus. Men bliver man syg af at bade i det varme vand, kan det gå hen og ødelægge hele ferien.

Bakterier trives godt ved temperaturer mellem 32. og 40 grader. I opvarmede bade, hvor vandet står stille og ikke skiftes efter brug, er der derfor gode betingelser for bakterier. For eksempel legionella-bakterier, der kan give lungebetændelse, eller pseudomonas- eller stafylokokbakterier, der kan give infektioner i øre, øjne eller på huden.

Det er derfor vigtigt, at man følger instruktionerne og desinficerer badevandet, typisk med klor.

Har man en smitsom sygdom som forkølelse, diarré, øjenbetændelse, ondt i halsen, betændte sår eller infektioner i huden, skal man helt undgå at benytte sig af pool og spabad.

Giftig klor er populær rengøring

Klor er et af de desinfektionsmidler, som Miljø- og Fødevareministeriet peger på som unødvendige i private hjem. En undersøgelse fra Coop Analyse viser, at 1 ud af 4 danskere bruger klor i husholdningen. Halvdelen af dem, der bruger klor, ved godt, at det er skadeligt for miljøet, men bruger det alligevel. Læs mere om, hvorfor man ikke skal bruge klor her. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Desinfektionsmidler er alle vegne

De fleste af os kender desinfektionsmidlet som den lille pumpe med klar håndsprit, vi de seneste 10 år er blevet storforbrugere af, men man kan finde desinficerende stoffer overalt i vores hjem:

  • Tøj kan være antibakterielt behandlet – særligt sportstøj
  • I deodoranter
  • I tandpasta
  • I shampoo, balsam og produkter til hårstyling
  • I rengøringsmidler
  • I sæber
  • I kosmetik
  • På madrasser og puder
  • I maling
  • I vaskepulver

Når du er på ferie i udlandet

Når vi rejser, møder vi bakterier, som vi ikke konfronteres med til daglig. Vores immunsystem er ikke rustet til og ’oplært’ i at bekæmpe disse fremmede bakterier. Derfor kan det være en god idé at desinficere sine hænder inden et måltid, når man rejser. Det gælder blandt andet i lande som Egypten og Indien, hvor der er bakterielle sygdomme som salmonella.

Når du er syg

Raske mennesker bærer ikke rundt på infektionssygdomme, som håndsprit ellers kan hjælpe med at begrænse. Men er man syg med forkølelse eller diarré, kan håndsprit være en god idé.

Hvis du døjer med eksem på hænderne

Håndsprit er tilsat glycerin, som gør håndsprit mere skånsomt for hænderne end sæbe. Hvis du er generet af eksem på dine hænder, kan det derfor aflaste huden at anvende håndsprit frem for hyppig håndvask. Man skal dog huske, at håndsprit ikke er virksomt på snavsede overflader, er dine hænder beskidte, er det derfor en nødvendighed, at de vaskes med vand og sæbe.

Kilder: Miljøstyrelsen, netdokter.

Læs mere om