Hvor meget restsukker er der i kogt rødkål og rødbeder?

En læser med diabetes er interesseret i at vide, hvor meget sukker, der er tilbage i hjemmelavet rødkål og hjemmelavede rødbeder.
Roedbeder på et bord

Sylter man selv, anvendes typisk 1 kg almindeligt sukker, sakkarose, og 1 liter lagereddike til 1 kg skrællede rødbeder.

?

Hvor meget restsukker er der i hjemmekogt rødkål og rødbeder? Efter at jeg fik konstateret type 2-diabetes, har det interesseret mig at vide, omtrentligt hvor stor en del af det sukker, som jeg anvender ved fremstillingen af disse produkter, der indtages ved spisning, og hvor stor en del der løber ud med restvæden. Jeg bruger altid væsentlig mindre sukker, end opskriften anbefaler. 

Orla Dam

Svar fra Leif Skibsted

Indholdet af sukkerarter er meget forskelligt i rødkål og rødbeder. Rødbeder indeholder mere end dobbelt så meget total-sukker som rødkål, hvad man sagtens kan smage, når man spiser de rå grøntsager. 100 gram rå rødbeder indeholder 10 gram almindeligt sukker, sakkarose. 100 gram rødkål indeholder kun 0,5 gram sakkarose, men til gengæld 1,5 gram frugtsukker og 2 gram druesukker, i alt 4 gram sukkerarter. I syltede rødbeder er indholdet af almindeligt sukker typisk øget til 12 gram i 100 gram konserves. En skive syltet rødbede vejer omkring 15 gram, hvilket svarer til 1,8 gram sakkarose. I syltet rødkål er indholdet af sukkerarter kun øget til 5 gram i 100 gram konserves. En portion syltet rødkål på 10 gram indeholder altså mindre end 1 gram sakkarose. Sylter man selv, anvendes typisk 1 kg almindeligt sukker, sakkarose, og 1 liter lagereddike til 1 kg skrællede rødbeder. Bruger man mindre sukker, vil de syltede rødbeder også indeholde mindre sukker, men dog aldrig mindre end de rå rødbeders naturlige indhold på 10 gram sukker i 100 gram rødbeder.

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.

Læs mere om