Hvilke piller skal du vælge mod smerter?
De 3 almindelige smertestillende piller
Nogle kalder dem hovedpinepiller som en samlet betegnelse. Men Panodiler, Kodimagnyler og Iprener er alle smertestillende medicin, som kan bruges til milde smerter i hele kroppen.
Panodiler indeholder det virksomme stof paracetamol, Iprener indeholder ibuprofen, og Kodimagnyler indeholder stoffet acetylsalicylsyre.
Billigere alternativ til hovedpinepiller
Hvis man på apoteket beder om en pakke Panodiler, vil farmaceuten bag disken typisk spørge, om man vil have et billigere alternativ i stedet for.
Det kan man roligt sige ja til, for selvom pillerne hedder for eksempel Pamol eller Pinex, er der samme virksomme stof i og samme mængde af det virksomme stof. Det er kun producenten bag, der er anderledes.
Det mest brugte smertestillende middel
I Danmark er paracetamol det mest brugte smertestillende middel. Stoffet blev godkendt i 1974, og det sælges typisk i pilleform under mærkerne Panodil, Pamol og Pinex.
Paracetamol virker smertelindrende og febernedsættende. Normalt indeholder hver tablet til voksne 500 milligram paracetamol, og som voksen bør man ikke tage flere end 8 piller i døgnet eller hvad der måtte være aftalt med lægen.
Man bør heller ikke tage piller i mere end 14 dage i træk, medmindre det er efter aftale med egen læge.
Det mildeste smertestillende middel
Paracetamol er det mest nænsomme smertestillende middel, og ammende, gravide og børn kan derfor bruge det i små doser eller efter aftale med en læge, da der kun er sjældne bivirkninger som eksempelvis påvirkning af leveren og allergiske reaktioner.
Du bør dog altid orientere dig på indpakningen. En tommelfingerregel for børn er 50 milligram per kilo i døgnet fordelt på 3-4 doser.
Et barn på 20 kilo kan dermed tåle op til 1 gram paracetamol i døgnet. Barnet skal dog være mindst 2 år.
Ibuprofen kan være godt mod inflammation
Piller med ibuprofen i, eksempelvis Ipren, kan behandle hovedpine, tandpine eller muskel- og ledsmerter såsom menstruationssmerter.
Derudover kan ibuprofen have en anti-inflammatorisk effekt, altså dæmpe de reaktioner i kropsvævet (inflammation), som kan ses ved visse gigtsygdomme, eller som opstår efter et slag eller en forstuvning.Symptomerne på inflammation kan være hævelse, rødme, ømhed og smerter.
Så meget ibuprofen må du få, hvis du er…
- Voksen og ældre: Sædvanligvis 1200-1800 mg i døgnet fordelt på 3-4 doser. Dosis kan evt. øges til højst 2400 mg i døgnet i højst 4-6 uger.
- Barn under 15: Ikke noget.
- Gravid eller ammende: Skal tale med egen læge, før de tager piller, der indeholder ibuprofen.
- Bloddonor: Må ikke indtage ibuprofen i 1 døgn.
De mest almindelige bivirkninger ved ibuprofen er…
- Træthed
- Mavesmerter
- Blødninger i mavesækken
- Fordøjelsesproblemer
- Diarré
Stoffet med det svære navn
Acetylsalicylsyre findes i piller som for eksempel Kodimagnyler og Treo. Kodimagnyl er dog et kombinationsprodukt, der også indeholder stoffet kodein, som sammen med morfin er 2 naturligt forekommende stoffer til behandling af smerter - kodein kommer fra opiumsvalmuen.
Stoffet acetylsalicylsyre er febernedsættende, smertelindrende og kan derfor bruges til eksempel hovedpine.
Typisk indeholder en tablet Kodimagnyl eller Treo 500 milligram acetylsalicylsyre, og som voksen bør man højst tage 8 tabletter i døgnet.
De hyppigste bivirkninger ved acetylsalicylsyre er…
- Halsbrand
- Mavesmerter
- Tendens til blødninger i maven
Hvis man er gravid eller ammer, bør man ikke tage acetylsalicylsyre. Det skal man heller ikke, hvis man er under 15 år. Hvis man er bloddonor, skal man også være opmærksom på, at man kommer i karantæne i mindst 1 døgn.
Paracetamol er bedst, hvis du er usikker
Hvis man er i tvivl om, hvilken smertestillende medicin man skal vælge, er det en god idé at starte med piller, der indeholder paracetamol.
De er nemlig mest skånsomme for kroppen og har færrest bivirkninger. Nogle oplever dog, at paracetamol ikke virker, og så er der ikke noget problem i at prøve en af de andre midler.
Er du usikker, bør du dog kontakte din læge.
Find årsagen til smerten
Smertestillende medicin fjerner ikke årsagen til smerten, men dæmper den bare. Derfor bør man altid finde ud af, hvorfor man har ondt, før man begynder at tage piller.
Hvis man for eksempel har hovedpine, kan det være, fordi man mangler væske eller sidder i en forkert stilling på jobbet.
Hvis man har mavepine, spiser man måske forkert. Og hvis du blot tager piller, hver gang smerten opstår, finder du ikke årsagen til smerten.
Det er generelt en meget god regel at tale med sin læge, hvis man tager flere forskellige former for medicin på samme tid.