Hvad skal du have med i rejseapoteket?

Når man pakker til en ferie, er det en kunst kun at fylde kufferten med lige præcis det, man får brug for. Hverken mere eller mindre. Og dog. For hvis du også husker en række ting, som du forhåbentlig slet ikke får brug for, kan du sikre – og måske redde – et par dyrebare feriedage. Her er en række nyttige tips til rejseapoteket.

Høfeber

Der er pollen i alle lande, men ikke nødvendigvis de samme pollen som her hjemme og heller ikke på samme tidspunkt.

 

For nogle pollentyper kan der være op til tre måneders forskel i sæsonstart mellem Middelhavslandene og det nordlige Skandinavien. Så derfor: husk din høfebermedicin, og tjek pollensæson og pollental for feriestedet.

På Astma-Allergi Danmarks hjemmeside kan du finde links til andre landes pollental: http://hoefeber.astma-allergi.dk/rejsemedpollenallergi

Stik og bid

Nattesøvnen kan hurtigt blive spoleret af selv ganske få myggestik. Husk myggebalsam – og endnu vigtigere – husk at bruge den, før myggene kommer.

Stik og bid

Hvis myggeskaden er sket, kan Mepyramin-creme eller Xylocain-creme tage noget af kløen og svien. Tabletter med antihistaminer er også virksomme mod myggestik.

Stik og bid

Hvis man bliver stukket af en hveps eller bi, er det smart at have en giftsuger ved hånden. Den ligner en sprøjte, men bruges bare omvendt. Giftsugeren placeres over stikket, og man trækker opad i stemplet for at suge giften ud af stikket. Det kan tage lidt af hævelsen at køle stikket med isterninger i et viskestykke. Både kløe og hævelse kan også lindres af antihistamintabletter, der fås i håndkøb på apoteket.

Stik og bid

For at undgå, at der går infektion i myggestikkene – typisk fordi man klør i dem – kan man også smøre stikkene med lidt klorhexidin-creme.

Diaré

Det er nemt at være bagklog. Når først toilettet kalder i tide og utide, er det for sent at komme med gode råd om at forebygge en maveinfektion med mælkesyrebakterier eller spise efter den gode, gamle regel: »Cook it, boil it, peel it or leave it,« altså »steg det, kog det, skræl det, eller lad det ligge«.

Diaré

Når uheldet først er ude, skal der skrappere midler til at få maven i ro. Sørg for at få rigeligt med væske; for eksempel te med lidt sukker eller køb Revolyt, der fås på apoteket som pulver til at blande op i rent vand.

Forstoppelse

Mange mennesker med en ellers velfungerende mave har ofte fornøjelsen af en såkaldt »ferieforstoppelse«, hvor maven går helt stå i flere dage. Det kan være ubehageligt, men det er ganske harmløst og kræver typisk ingen behandling.

 

En Microlax kan få maven på geled i løbet af et kvarters tid og fås i håndkøb.

Forstoppelse

Sørg for at drikke rigeligt med vand, spise groft og få nok motion. Hvis du jævnligt døjer med problemet på rejser, kan du medbringe et glas Magnesia. To-tre piller inden sengetid vil som regel løse problemet næste morgen.

Sår og skrammer

En pakke med plaster i toilettasken kan vise sig at blive meget brugbart, men husk også at lægge et par stykker i håndtasken, så de er ved hånden, hvis du skulle få brug for dem. Undgå at bruge desinficerende midler i såret, da det kan forsinke sårhelingen. Hvis såret er snavset, er det en god idé at vaske det forsigtigt og grundigt med lunkent vand og lidt sæbe. Brug eventuelt en engangsvaskeklud, og sørg for at alle sæberester bliver skyllet væk. Særlige vabelplastre fra for eksempel Compeed kan være guld værd, hvis de nye sommersko har gnavet hul. Med et vabelplastre kan man næsten fortsætte som intet var hændt.

Køresyge

Køresyge opstår, fordi der er uoverensstemmelse mellem det, kroppens balancecenter registrerer - for eksempel at vejen drejer - og så det, som øjnene registrerer. Resultat: kvalme, opkastning, døsighed og hovedpine. Voksne bliver ikke så let køresyge som børn, fordi deres hjerne ikke er helt modnet endnu. For nogle børn kan problemet være så udtalt, at kun køresygemedicin hjælper. Det kan være antihistaminer, der fås som tabletter eller mikstur i håndkøb, eller plaster med scopolamine, der kun fås på recept. Det er vigtigt at give barnet medicinen i god tid, inden det skal ud at køre, sejle eller flyve. Ikke alle antihistaminer virker mod transportsyge. For eksempel virker de antihistaminer, som man typisk bruger mod allergi, ikke mod transportsyge.

Solskoldning

For at undgå solskoldning anbefaler Kræftens Bekæmpelse at holde siesta, købe en solhat og bruge solcreme, hvor tøjer ikke dækker. De fleste af os vil få den rette beskyttelse med faktor 15. Du skal ikke være fedtet med solcremen – ellers virker den ikke efter hensigten. En voksen skal normalt bruge 35 gram solbeskyttelsesprodukt for at beskytte hele kroppen. Det svarer til seks fyldte teskeer. Hvis du har fået en let forbrænding, kan den lindres med fugtighedscreme eller aftersunlotion. Hvis huden klør, kan du smøre med et lokalbedøvende middel. Søg læge, hvis du har forbrændinger eller soleksem på store dele af kroppen. Det er ikke temperaturen, der er afgørende for, om solen kan brænde, men derimod styrken af UV-strålingen.

Læs mere om