Hvem skal holde tilbage ved busstoppestedet?

Mange danskere følger ikke reglerne for, hvem der skal holde tilbage for hvem ved busstoppestederne. Samvirke har lavet en guide til, hvordan du som buspassager eller cyklist sikrest kommer gennem trafikken.

Hvis du er en af de mange danskere, som bruger cyklen eller bussen, skal du huske at være ekstra opmærksom ved busstoppesteder.

Pas på dig selv derude

Det kan i sidste ende have fatale følger for begge parter, hvis du ikke er opmærksom og kender reglerne for, hvornår du som cyklist skal holde tilbage for buspassagererne - eller omvendt.

4 ud af 10 af Arrivas buschauffører svarer, at de inden for det seneste år har oplevet, at passagerer i deres busser er blevet ramt af en cyklist, da han eller hun steg ud af bussen. Og næsten 9 ud af 10 af dem svarer, at de har oplevet, at deres passagerer har været tæt på at blive ramt. Det viser en rundspørge foretaget af Arriva i sommeren 2014 baseret på svar fra 326 ud af knap 1600 af deres chauffører i landets 5 største byer.

»Mange cyklister og buspassagerer ved ikke, hvordan de skal færdes ved stoppestederne - og andre er ganske enkelt for uopmærksomme,« udtaler Cyklistforbundets direktør, Klaus Bondam, på forbundets hjemmeside.

Læs herunder om 3 scenarier, du kan komme ud for ved busstoppestedet, og hvad du i hvert tilfælde skal gøre, når du som cyklist eller buspassager skal forbi, på eller af bussen.

1: Passagererne står af og på bussen direkte ud på cykelstien

Cyklist:

Her skal du holde tilbage for buspassagererne. Når du ser bussen stoppe, så stands ud for bussens bagende, og fortsæt først, når bussen kører igen.

Buspassager:

Du har fortrinsret, men vær sikker på, at eventuelle cyklister holder tilbage, før du krydser cykelstien for at komme af eller på bussen. Vent desuden, til bussen kommer, før du går ud på cykelstien.

2: Passagererne står af og på bussen på en helle

Cyklist: 

Her har du fortrinsret på cykelstien, og buspassagererne skal holde tilbage for dig. Vær dog stadig opmærksom, og sænk farten, hvis der kommer en bus. Husk, at nogle heller ikke er så brede som den på billedet, så derfor kan det være svært for alle at være der, hvis der stiger mange passagerer af.

Buspassager:

Vent på hellen, når du står af bussen, indtil du er sikker på, at der ikke kommer cyklister. Se dig for, når du krydser cykelstien, inden du går ud på hellen for at hoppe på bussen.

3: Passagererne står af og på bussen direkte fra fortovet

Cyklist: 

Se dig godt for, og kør uden om bussen. Det kan også være en god idé at vente, indtil bussen er kørt, hvis der er meget trafik, eller hvis bussen er på vej videre.

Buspassager:

Dette scenarie giver ikke problemer buspassager og cyklister imellem, men se dig altid for, inden du står på og af bussen.

Læs mere om