jul

Hvad kan erstatte natron, når jeg bager?

Er du i gang med at bage, og er du løbet tør for natron? Du kan erstatte natron med et af de mest almindelige hævemidler, uanset om du bager julekager, æbleskiver eller for eksempel brownies

Erstat natron med bagepulver

Skal du bruge bagepulver i stedet for natron, er det vigtigt at bruge den dobbelte mængde. 1 tsk. natron skal erstattes af 2 tsk. bagepulver. Bagepulver giver som udgangspunkt en mindre fyldig dej og mindre hævning, end når du bruger natron.

Husk, der skal være syre i dejen, når du bruger natron

Natron bør kun bruges i en dej, hvor der også er syre. Hvis der ikke er syre i dejen, dannes der soda, som giver bagværket en smag af sæbe. Derfor bør natron bruges sammen med kærnemælk, citron eller et andet surt produkt for at udvikle kuldioxid og dermed hæve.

 

Erstatter du natron med bagepulver, er det ikke nødvendigt med et syreholdigt produkt eller et syrnet mejeriprodukt i dejen. Bagepulver er nemlig natron tilsat syre.

Læs artiklen: 10 ting, du kan bruge natron til

Natron slukker brande

Vidste du, at natron også kaldes for tvekulsur natron og er et hvidt, krystallinsk stof, der blandt andet bruges til bagepulver, neutralisering af mavesyre og brandslukning?

Artiklen blev bragt første gang i 2012. Artiklen er opdateret i 2023.